Werk kunstschilder Rob Graafland in museum

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Werk kunstschilder Rob Graafland in museum

Vanaf 23 oktober laat museum Valkenburg werk zien van de Maastrichtse kunstschilder Rob Graafland (1875-1940). De kunstenaar wordt beschouwd als de grondlegger van het artistieke leven in Maastricht. Hij wordt ook wel ‘de pionier van het Limburgse schildersleven’ genoemd. De expositie bestaat uit ruim vijftig schilderijen en aquarellen.

Van Amsterdam naar Maastricht
Jonkheer Rob Graafland volgde een opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. In de beginjaren schildert hij in de stijl van de Hollandse romantisch-impressionistische traditie. In 1898 verlaat hij Amsterdam om in Maastricht als docent tekenen aan het nieuw opgerichte Stadsteekeninstituut aan de slag te gaan. Zijn vertrek naar Maastricht, destijds een in artistiek opzicht slapende provinciestad, bracht hem aanvankelijk in artistiek opzicht in een isolement.

Society
Graafland was een ‘society-schilder’ en maakte een imposante hoeveelheid schilderijen, voornamelijk portretten van gegoede burgers. Daarnaast schilderde hij naakte vrouwen en extatische danseressen. Dankzij zijn teken- en schilderlessen aan jonge ambachtslieden in Maastricht kozen veel van die leerlingen, waaronder Henri Jonas, Jos Postmes, Jan Grégoire en Edmond Bellefroid voor een toekomst als beeldend kunstenaar.

De expositie “Rob Graafland, pionier van het Limburgse schilderleven” is te zien in het museum Valkenburg van 23 oktober tot en met 22 januari 2023.