Week van de jonge mantelzorger: Bente zorgt voor oudere broer Brian

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Week van de jonge mantelzorger: Bente zorgt voor oudere broer Brian

Deze week is het de week van de jonge mantelzorger. Bente Leunissen uit Schin op Geul is mantelzorger voor haar oudere broer Brian van 16 jaar. Bente werd geïnterviewd  door Baby van Burgerkracht Limburg. TV Valkenburg publiceert het gehele interview.

Ik ben Bente, en ik ben een jonge mantelzorger!
Bente Leunissen is 12 jaar oud, woont in Schin op Geul en zit in brugklas Mavo op het Sophianum te Gulpen. Dat is een hele overgang na de basisschool en zeker in coronatijd maar het bevalt goed. Ze is lid van schutterij St.Mauritius Strucht. Daarnaast heeft Bente als hobby solodansen. Daarin krijgt ze iedere week privéles. Dat doet ze super graag net als knutselen. Dan maakt ze het liefst collages.

Bente is dus mantelzorger voor haar oudere broer Brian. Ze weet eigenlijk niet beter dan dat ze altijd heeft meegeholpen om samen met haar ouders voor Brian te zorgen. Opa en oma helpen ook mee. Ze zijn dus een echt mantelzorgteam.

Bente en Brian

Brian is geboren met een hydrocephalus (waterhoofdje), hemiparese ten gevolge van een hersenoperatie en naderhand heeft hij er epilepsie bij gekregen waarvoor hij medicatie heeft. Bente heeft het er erg moeilijk mee als Brian een epileptische aanval heeft. Brian zit door de week op speciaal onderwijs dat wordt gegeven op Adelante in Houthem. Hij volgt daar de praktijkstroom. Met de bus wordt hij ’s morgens gehaald en ’s middags weer thuis gebracht. ’s Zaterdags gaat hij naar de zorgboerderij.

Plannen, plannen, plannen…
Iedereen in huis heeft een druk schema met werk en school. Het moeilijkste van het mantelzorgen vindt Bente dan ook het plannen. In het weekeinde is er meer ruimte, maar doordeweeks moet je altijd overal rekening mee houden. Dat is soms irritant. Meestal lukt dat maar soms is ze er ook wel eens ècht klaar mee! 

‘Ik ben er ook nog’
Als mantelzorger past Bente op haar broer wanneer dit nodig is. Ze geeft hem zijn medicijnen, helpt hem met zijn orthopedische schoenen en past altijd goed op dat zijn drain goed zit. Soms vindt ze het moeilijk om altijd maar te moeten zorgen. De aandacht gaat zowel naar Bente als Brian. Brian heeft vaker meer hulp en begeleiding nodig waardoor het wel eens kan zijn dat Bente dan even vaker moet wachten wat ze niet altijd prettig vindt. Dat zegt ze dan ook  tegen opa en oma. Ze begrijpt heus wel waaròm dat zo is, maar het is niet altijd leuk. Als ze vragen heeft, of hulp nodig bij het maken van huiswerk of ze wil weten hoe ze zich het beste kan voorbereiden op een toets dan moet ze vaak wachten. Dat begrijpt iedereen ook wel maar toch vergeten ze het vaak. Gelukkig praten ze er thuis over. Er wordt gezorgd voor qualitytime en Bente gaat vaak lekker fietsen of wandelen met haar moeder om haar hoofd weer helemaal leeg te maken, want dat zit toch elke dag toch wel vol.

Groep jonge mantelzorgers
Bente kan haar verhaal ook kwijt bij de groep ‘jonge mantelzorgers’. Die komen elke maand bij elkaar. Ze kunnen samen met een begeleider over van alles met elkaar praten en soms hun zorgen delen. Dat helpt. Er zit ook een jongen bij de groep die bij Bente op school zit. 

‘Jullie zouden eens moeten weten wat het ècht betekent om jonge mantelzorger te zijn’
Op school weten alleen de mentor en een leerkracht dat Bente mantelzorger is. Veel kinderen weten niet wat mantelzorg is of wat het betekent om mantelzorger te zijn. Een paar kinderen uit haar groepje weten het wel. Van hen krijgt ze ook begrip en steun. Ze heeft een heel goede vriendin die echt achter haar staat, die weet hoe het bij Bente thuis is. Dat Bente soms moe is en het wel eens even niet ziet zitten… Het zou goed zijn, vindt Bente, wanneer er op school aandacht aan zou worden besteed. Dat er verteld wordt wat mantelzorg is en wat het betekent om een jonge mantelzorger te zijn. Het zou kunnen helpen – maar lang niet bij iedereen – weet Bente uit eigen ervaring helaas.

Stap eens een dag in mijn leven. Dan zou je weten hoe het is!
Buitenshuis hoort ze soms zo’n stomme opmerkingen over haar broer. Die opmerkingen zijn kwetsend, doen haar pijn. Daar kan ze niet tegen en dan verdedigt ze hem door dik en dun. Brian zelf lijkt er minder last van te hebben. ‘Ik ben wie ik ben’, zegt hij dan. Als hij het zegt luisteren ze wel. Maar als Bente kinderen, die stomme opmerkingen maken, probeert uit leggen hoe het is om jonge mantelzorger te zijn, krijgt ze vaak nul op rekest.

‘Wat kan mij dat schelen’, hoort ze vaak terug. ‘Ik heb dat probleem niet, jìj zit ermee opgescheept. Dat vindt Bente onbegrijpelijk. ‘Stap eens een dag in mijn leven’, zegt Bente. Dan zou je weten hoe het is! ‘Nee hoor dat is duf’, krijgt ze dan terug. Dan gaat ze niet meer verder in discussie. Het is niet leuk hoor. Maar soms gebeuren er ook hele mooie dingen. Ziet ze dat jongens met Brian voetballen en rekening met hem houden door extra rustig te spelen.

Kijk, zo kan het toch ook!