Voorwerpen gestolen op begraafplaatsen

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Voorwerpen gestolen op begraafplaatsen

Op de begraafplaatsen van Houthem en de Cauberg zijn de afgelopen periode meldingen geweest van gestolen voorwerpen op graven. Het gaat dan om het ontvreemden van een beeld of een bloem/plant. “Heel triest dat men zelfs op een begraafplaats geen piëteit toont,” zegt desgevraagd pastoor John Burger. “Er lijkt helaas niet veel tegen te doen te zijn. Behalve dat ieder alert blijft, iets van gepaste sociale controle.”

Cauberg
Op de begraafplaats aan de Cauberg is van één graf in een korte periode vijf maal bloemen en/of planten weggehaald. Voor de betreffende nabestaande is dit een verschrikkelijke gewaarwording bij het bezoeken van het graf. Bij de gemeente als beheerder van het kerkhof is in het voorjaar een melding van diefstal ontvangen. “Naar aanleiding daarvan hebben we in de zomer extra ingezet op controles van de begraafplaats. Er is nooit een verdachte situatie aangetroffen. Daarna is door die melder aangegeven dat er geen diefstallen meer waren en zijn de controles afgeschaald. Er zijn recent geen diefstallen bij ons gemeld,” aldus de gemeentelijke woordvoerder op vragen van TV Valkenburg.

begraafplaats schin op geul

Oud-Valkenburg en Schin op Geul
TV Valkenburg heeft tevens navraag gedaan bij de beheerder van de kerkhoven in Oud-Valkenburg en Schin op Geul of daar ook diefstallen hebben plaatsgevonden. Daarvan was de beheerder echter niets bekend.

Allerheiligen/Allerzielen
Het komende weekeinde worden alle doden herdacht. Vanaf woensdagochtend vindt u op deze website een totaaloverzicht van alle vieringen en zegeningen.

Archieffoto TV Valkenburg