Valkenburgse ‘Boucckh’ voor burgemeester Schrijen

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Valkenburgse ‘Boucckh’ voor burgemeester Schrijen

Tijdens zijn laatste raadsvergadering ontving Jan Schrijen dinsdgavaond 30 maart 2021 de Valkenburgse BOUCCKH. De BOUCCKH is een typisch Valkenburgse onderscheiding en is een oude schrijfwijze voor ‘De Bok’. De onderscheiding wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor Valkenburg aan de Geul.

Eervol ontslag
Per 1 maart 2021 is aan burgemeester Jan Schrijen eervol ontslag verleend door de Koning. Hij is dan vier jaar burgemeester geweest van de gemeente Valkenburg aan de Geul, waarvan het eerste jaar als waarnemend burgemeester. Met zijn vertrek dit voorjaar wil Jan Schrijen zijn opvolger ruim tijd geven als burgemeester alvorens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 plaatsvinden.

Weloverwogen houding
In een persbericht van de gemeente staan de overwegingen om Jan Schrijen deze onderscheiding te verlenen. Wethouder Carlo Vankan sprak onderstaande woorden aan het einde van de raadsvergadering uit en overhandigde Schrijen de Boucckh.
“Deze weloverwogen houding typeert de bestuurder en mens Jan Schrijen. In het college gebruikte hij zijn bestuurlijke ervaring als verbinder en bemiddelaar, altijd met respect en een vleugje humor. Datzelfde respect en diezelfde humor heeft hij getoond in zijn contacten met de ambtelijke organisatie. Als voorzitter van de raad benadrukte hij telkens het gezamenlijk belang voor de gemeente. Bovenal heeft hij zich tijdens zijn burgemeestersperiode een echte burgervader voor alle Valkenburgers getoond: benaderbaar, open, geïnteresseerd, maar wel altijd met oog voor de waardigheid van het ambt. Zeker in zijn laatste jaar van zijn burgemeesterschap, in een jaar dat werd geteisterd door het coronavirus, heeft hij met bij de situatie passende ernst, maar ook door het uitstralen van vertrouwen in betere tijden, zijn burgervaderschap met verve ingevuld.”

Foto Astrid Ceulemans, gemeente Valkenburg aan de Geul