Romantiek boerenleven in Museum Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Romantiek boerenleven in Museum Valkenburg

Museum Valkenburg wijdt in de tijd waarin de boer vecht voor zijn bestaan een dubbelexpositie aan de romantiek van het boerenleven geschilderd door Rob Brouwers en Jacques Vonk. Rob Brouwers in de Belgische Voerstreek en Jacques Vonk in het Limburgse Heuvelland voelden zich in de vorige eeuw verbonden met de boeren in hun streek. Rob schilderde bij voorkeur de gewone mensen in zijn dorp, Jacques hield meer van het landschap met vakwerkhuizen, boerderijen en vee.

Het eigen dorp en tradities
Rob Brouwers (1941-2016) woonde zijn hele leven in Voeren maar ging naar de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Hij maakte de mooiste portretten van dorpsbewoners. De prachtige doorleefde koppen van boeren kon hij treffend weergeven. En niet alleen boeren, maar ook een oude smid, een lid van de schutterij, een arbeider op het land, gaf hij een aureool.

Boerenfamilie op zondag
Jacques Vonk was een import-Limburger. Hij kwam uit Rotterdam. In 1948 ging hij naar de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Hij slaagde er cum laude als glazenier en schilder. Vonk woonde jarenlang in de Sint Maartenshoeve in Houthem-Sint Gerlach. Hij zette het landschap op doek zoals hij het zag, met boeren en mensen die aan het werk waren. Boerinnen op een krukje gezeten tussen koeien die gemolken moesten worden. Zelfs een pas geslacht varken op een ladder werd kunst. Maar ook verliefde paartjes beeldde hij uit voor de boerderij. Liefde en romantiek waren nooit ver weg bij Vonk.

De expositie in Museum Valkenburg laat impressies zien van een land dat sterk vervaagt of al verleden tijd is. ‘Romantiek van het boerenleven’ is te zien in het Museum Valkenburg van 23 oktober tot 22 januari 2023.