Oude smidse van Jan Odekerken wordt afgebroken

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Oude smidse van Jan Odekerken wordt afgebroken

De oude en vervallen schuur van voormalig smid Jan Odekerken in de Kerkstraat zal worden afgebroken. Dat heeft de gemeente besloten. Het gebouw is eigendom van de gemeente en werd tot vorig jaar verhuurd, aldus de gemeentewoordvoerder. “Het staat nu al een tijdje leeg en verkeert in een dermate slechte staat dat het college van B&W besloten heeft om het te slopen.”

Voormalige smidse
In het gebouwtje werkte voormalig smid Jan Odekerken nadat hij verhuisde vanuit de Engelbertstraat. Odekerken heeft vele smeedijzeren hekken, beelden en figuren gemaakt. Hij was een vakman pur sang. Hij overleed vorig jaar. Met de sloop komt er tevens een einde aan een oud beroep: smidse in het centrum van Valkenburg.

Memorabele projecten
Odekerken maakte jaarlijks voor de stadsprins van CS de Mirlitophile de scepter. Maar hij deed – zoals geschreven – veel meer. Hij herstelde “d’n Ingel van de Rewien” in augustus 2007. In het kader van de Tour de France-aankomst in 2006 maakte hij zijn werkplaats in de Kerkstraat een super grote fiets van staal, die uiteindelijk op de Ruïne geplaatst werd als blikvanger.
Tijdens de mei-den planting op 30 april 2011 ontving Odekerken uit handen van het Mei-bok Comité de zilveren Mei-bok.
Jan Odekerken vervaardigde tevens het valhek dat in de Grendelpoort werd aangebracht. Dat was in maart 2011. Maar zijn laatste ‘kunststukje’ was het terugbrengen van de Drie Aartsengelen aan de Lourdesgrot.
Na bijna 40 jaar kregen initiatiefnemers Harry Lebouille en Jan Odekerken dit project van de drie aartsengelen: H.Gabriël, H.Raphaël en H. Michaël gerealiseerd te krijgen.

Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg