Oude foto’s weer in te zien in de bibliotheek

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Oude foto’s weer in te zien in de bibliotheek

Vanaf vrijdag 29 oktober 2021 kan iedereen die interesse heeft in de oude foto’s van Valkenburg aan de Geul terecht in de Heuvelland Bibliotheek aan de Burgemeester Henssingel in Valkenburg-centrum. De jarige bibliotheek van Valkenburg – ze is dit jaar 75 jaar jong – innoveert met het in huis halen van het Beeldarchief Valkenburg. Dit platform werd opgericht in 2004 en beheert een unieke verzameling beeldmateriaal, beschikbaar gesteld door zowel de gemeente Valkenburg aan de Geul als door plaatselijke verzamelaars, instellingen, bedrijven e.a.

Beeldarchief

Claim
Een bijzondere collectie voor iedereen die Valkenburg en zijn geschiedenis een warm hart toedraagt. Want de stichting Beeldarchief Valkenburg – kortweg BAV genaamd – beheert een fotocollectie van circa 17.000 foto’s. En de collectie groeit nog steeds. “We hebben nu een probleem, er zijn te weinig vrijwilligers die willen meewerken aan het digitaliseren van de oude foto’s,” zegt voorzitter Paul Tekstra van het Beeldarchief. “Reden is een auteurskwestie die enkele jaren geleden speelde en nu nog doorwerkt bij de 120 beeldbanken in Nederland. Iemand zag zijn foto op internet staan zonder daar toestemming voor gegeven te hebben en eiste € 150,- per gepubliceerde foto. Met 17.000 foto’s loopt het schadebedrag aardig op. En dat wilden we niet.”

Achterdeur
Via het Regionaal Centrum Limburg is een oplossing gevonden om de collectie van het Beeldarchief toch toegankelijk te maken. Niet via internet, maar via een intranetomgeving in de bibliotheek Valkenburg. Daar staan vier computers klaar voor geïnteresseerden die oude foto’s willen zoeken.
Vanaf zondag ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een reportage over het toegankelijk maken van het Beeldarchief Valkenburg.
Klik op de afbeelding om de video te starten.