Ooggetuigen gezocht van repatriëring Joodse vluchtelingen in Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Ooggetuigen gezocht van repatriëring Joodse vluchtelingen in Valkenburg

Omroep MAX brengt in 2022 een nieuwe serie op het scherm waarbij we met een kleinkind de sporen volgen die haar of zijn grootouder in de oorlog heeft afgelegd. Voor een van de afleveringen volgt een kleindochter de sporen van haar joodse grootvader. De opa kwam als jongen van tien vanuit Duitsland (Tröbitz) in Valkenburg aan. Hij reisde met een trein van het Nederlandse Rode Kruis, samen met zijn ouders en broertje. 

Cauberg 20
Het gezin werd geregistreerd, onderzocht en in een pension aan de Cauberg 20 ondergebracht. Na 5 dagen konden ze naar hun huis in Ede. Dit alles heeft grote indruk op de joodse jongen gemaakt. Daarom zijn we op zoek naar ooggetuigen van die specifieke periode in Valkenburg.
Dat kunnen zijn:
– Valkenburgse kinderen die de stroom vluchtelingen binnen hebben zien komen. Of hun kinderen of kleinkinderen die bij overlevering erover gehoord hebben.
– (Klein)kinderen van pensionhouders die joodse overlevenden herbergden (wellicht zelfs de eigenaren van het pension aan de Cauberg 20).
– Nakomelingen van medewerkers van de repatriëring, zoals: het Rode Kruis, het registratiebureau, militairen, verpleegkundigen, artsen enzovoort.
– (Klein)kinderen van de eigenaren van hotel Cremers waar de registratie plaatsvond.

Vertellen?
Denkt u er iets over te kunnen vertellen, dan willen we graag met u in contact komen. U kunt dan een mailtje sturen naar de redactie: jona.schmidt@skyhightv.nl.
Of u kunt bellen met SkyhighTV 035 – 6263000. Wilt u dan zeggen dat het om een tv-programma over Valkenburg en de oorlog gaat?