Na 71 jaar einde van veelzijdig Mannenkoor Geulklank

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Na 71 jaar einde van veelzijdig Mannenkoor Geulklank

Zondag 15 mei 2022 markeert het einde van Mannenkoor Geulklank uit Valkenburg. Tijdens de afscheidsmis werden eigen liederen vanaf een geluidsdrager ten gehore gebracht. Daarna volgden een etentje en een gezellige middag voor leden en familie. “Het moment, dat al langer in de lucht hing, is nu gekomen om te constateren dat het geven van verantwoorde uitvoeringen of concerten niet langer mogelijk is met nog te weinig actieve leden”, aldus voorzitter Felix Jennekens.

Afscheid Geulklank

De afscheidsmis werd in de ‘ouw kerk’ opgedragen. De plek waar het koor vanaf 1982 tijdens Tweede Kerstdag steevast de hoogmis opluisterde. “Voor veel koorleden begon kerst pas met het optreden,” bracht pastoor Jansen in herinnering. Hij memoreerde tevens dat uit Geulklank het dameskoor Belcanto Resonance is voortgekomen. Geulklank is vooral bekend geworden door hun dialektliederen, maar ook door hun Slavische en wereldse gezangen. Lang was Wiel Odekerken hun dirigent. Het koor her-introduceerde diverse dialektwoorden zoals ‘knoetse’ en ‘baljoenen’. Het knoetse op de Haselderhof, Koethuis of op de rolschaatsbaan aan het einde van het seizoen was legendarisch. Aan de bar ontstonden de ideeën voor deelname aan de ‘groate optoch’ en de revues met zang, decor en sketches. Volle zalen en typisch Valkenburgse taferelen kwamen aan de orde. Geulklank was meer dan een zangkoor.

Met het coronavirus kwam de klad erin; geen repetities en optredens meer. Bovendien speelden vergrijzing en het plotselinge afhaken van de dirigent een rol. Door de afname van het aantal zangers kon er geen volwaardige en qua samenzang uitgebalanceerd koor in leven gehouden worden. Echter; de klank van mannenkoor Geulklank zal nooit verloren gaan.

Foto’s Jos Coenen, TV Valkenburg