Luisterrijke opening expositie

Voorpagina » Nieuws » Luisterrijke opening expositie

Van 10 april t/m 4 juni 2023 zijn de werken van Annemiek Jongrn te zien in Museum Valkenburg. De expositie werd op Paasmaandag geopend door Jac van den Boogaard met een muzikale omlijsting door Niek de Koster.

De expositie ‘Reisbeelden’ toont een dertigtal werken gemaakt na een rondreis door Zuid-Afrika in 2018. Bij thuiskomst voelt het voor Annemiek alsof het land onder haar huid is gaan zitten: de overweldigende natuur, de extreme droogte in de grote natuurparken, de dieren, de complexiteit van de menselijke verhoudingen, de schoonheid, maar ook de armoede. Het heeft een diepe en emotionele indruk op haar gemaakt.

Centraal in haar werk staat het begrip ‘energie’. Annemiek stelt zich open voor haar omgeving: relaties, ontmoetingen met mensen, reiservaringen en gebeurtenissen. Ze krijgt er energie van en wanneer het haar emotioneel raakt wil ze er een vorm aan geven. Ze maakt er een schilderij van dat ook anderen weer kan raken. De rondreis door Zuid-Afrika bleek een ingrijpende reiservaring.

De schoonheid van het land maakt de ingewikkelde verhoudingen en de onveiligheid tussen de verschillende  bevolkingsgroepen, extra schrijnend. Door zoveel mogelijk facetten van het land te schilderen probeert Annemiek te laten zien welk een overweldigende indruk Zuid-Afrika op haar gemaakt heeft.