Eerste jeugdroute Via Belgica

Voorpagina » Nieuws » Eerste jeugdroute Via Belgica

Op vrijdag 7 april wordt de eerste jeugdroute van de Via Belgica gelanceerd. Een spannende speurtocht tussen gemeentes Meerssen en Valkenburg aan de Geul voor jongeren van 12 tot 14 jaar. De jeugdroute is tot stand gekomen door de samenwerking tussen de gemeente Meerssen, de gemeente Valkenburg aan de Geul en het overkoepelende project Via Belgica. De Via Belgica is een initiatief van verschillende gemeenten om de weg beter ‘zichtbaar’ te maken. Tal van bedrijven, musea, en andere organisaties hebben zich zo aan het Romeinse Verleden verbonden.Museum Valkenburg is ook een officiële Via Belgica plek. De Via Belgica was al in de Romeinse tijd de belangrijkste levensader voor deze streek. Wie meer wil weten over het Romeins verleden van Valkenburg en omgeving, zit bij Museum Valkenburg helemaal goed. Diverse archeologische vondsten uit Romeins Valkenburg zijn te bewonderen op de afdeling archeologie, op de eerste verdieping van het museum.

Hoe legden de Romeinen nu precies hun wegen aan? En de bedrijvigheid en de handel die werd verricht langs de Via Belgica, hoe zag dat eruit? Dat zie je hier terug. En dat is nog niet alles: Ook maak je kennis met de inwoners van Villa Vogelzang in het Ravensbos, worden archeologische vindplaatsen rondom Valkenburg op een kaart getoond en laten ze restanten van het rijke leven van de villabewoners uit het Ravensbos zien. Daarnaast is er een brede collectie aan grafvondsten, waaronder ook het bekende Terra Sigillate aardewerk.

In de shop van Museum Valkenburg zijn ook interessante boeken over de Romeinse tijd te koop. Voor meer informatie over de Via Belgica zie  http://www.viabelgica.eu of download de ‘Via Belgica’ app. De link de fietsroute is: https://www.viabelgica.nl/route/via-belgica-speurroute/