Leo van Weersch is 50 jaar dirigent

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Leo van Weersch is 50 jaar dirigent

Leo van Weersch is dirigent van Mannenkoor Inter Nos in Schin op Geul, Mannenkoor Walram in Valkenburg en zanggroep Die Moselsänger. Op zondag 7 november viert hij zijn 50-jarig jubileum als dirigent.

Samen met zijn koorzangers, bariton Bèr Schillings en sopraan Heidi Pittie viert hij dit jubileum met een feestelijk concert in de Polfermolen in Valkenburg. Aanvang concert 14.30 uur, entree € 12,50 p.p. incl. consumptie.

Toegang tot dit concert alleen met QR-code, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs corona niet ouder dan 180 dagen.

Leo is in 1947 in Schin op Geul geboren in een mijnwerkersgezin met zes kinderen. Hij komt uit een muzikale familie. Zijn vader – Sjeuf van Weersch – was medeoprichter van Mannenkoor Inter Nos.Vanaf 1971 volgde hij een opleiding aan de Valkenburgse muziekschool en behaalde daar zijn vierde graad piano en vierde graad koordirectie. In 1974 kreeg hij de Alfons Crolla prijs. In 1976 kreeg hij de kans om het Conservatorium in Maastricht te bezoeken waar hij schoolmuziek en koordirectie ging studeren bij Jos Besselink. Samen met Mannenkoor Sint Remigius is hij daar in 1981 afgestudeerd. Hij is als muziekdocent werkzaam geweest op diverse basisscholen in Valkenburg aan de Geul. Leo is in de loop van de afgelopen 50 jaar dirigent geweest van diverse koren. Bij onder meer het Koninklijk St. Caeciliakoor Heer, Gemengd Zangkoor St Caecilia Ransdaal, het Kerkelijk Zangkoor St. Joseph in Broekhem, Christelijke Zangvereniging Brunsum, Mannenkoor St. Remigius Klimmen en Dameskoor Vivace.  Op dit moment is hij, behalve dirigent bij MK Inter Nos, ook dirigent bij het MK Koninklijk Walram’s Genootschap van Valkenburg en van zanggroep Die Moselsänger. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar organist in onze parochiekerk van de H. Mauritius. Vanachter het orgel dirigeert hij de koren of zingt hij samen met de aanwezigen de kerkelijke gezangen.

Bij Inter Nos heeft Leo de dirigeerstok overgenomen van Wiel Pasmans, die na 43 jaar dirigent van Inter Nos te zijn geweest, in 1982 officieel afscheid nam. Met andere woorden Leo is in 2022 ook 40 jaar dirigent van MK Inter Nos. De wekelijkse repetities verlopen zeer geconcentreerd, maar niet zonder humor, met de nodige zinspelingen en anekdotes, waardoor het zingen een plezier is. Zijn gehoor voor een “valse” noot is fenomenaal, maar respecteert de  “dader” door in algemeenheden te corrigeren.

Leo wil nog zo lang als mogelijk doorgaan met dirigeren en orgelspelen, al maakt ook hij zich wel zorgen over de vergrijzing binnen de koorwereld. De lijfspreuk van Leo is “zingende mensen zijn gelukkige mensen”.

Archieffoto TV Valkenburg