Japans-Valkenburgse wielrenster las elke dag Valkenburgs nieuws

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Japans-Valkenburgse wielrenster las elke dag Valkenburgs nieuws

Eri Yonamine nam afgelopen zomer deel aan de wegwedstrijd voor dames tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Eri woont sinds enige tijd in het centrum van Valkenburg. Zij ontvluchtte de overstroming medio juli anders kon ze niet meedoen aan die spelen in haar thuisland. Ondanks de zelf gekozen evacuatie voelde ze dat de band met haar ‘verlaten en overstroomde Valkenburg’ sterker was dan ze dacht. “Ik checkte dagelijks het nieuws over Valkenburg. Ik leefde met mijn stadgenoten mee,” vertelt ze dinsdagmiddag in het gemeentehuis waar ze op uitnodiging van de gemeente Valkenburg aan de Geul aanwezig was. “Dat werd door de landelijke pers opgepakt waardoor ik ‘my hometown’ Valkenburg in de picture kon zetten en voor de achtergebleven inwoners een beetje hoop kon bieden”, zegt de kleine en tengere Japanse tegen sportwethouder Remy Meijers.

Verrast en blij
Ondanks de stress om op tijd te kunnen afreizen naar Tokyo om daar deel te nemen aan de wegwedstrijd, blikt ze tevreden er op terug. “Jij bent toch mooi de eerste Valkenburgse die meedeed aan de Olympische Spelen,” spreekt Meijers haar toe. Eri kleurt van de opmerking. “Ik werd plotseling herkend door inwoners in de supermarkt. Ik was erg verrast, maar blij tegelijkertijd.”

Enige Japanse deelneemster
Komende zaterdag rijdt Eri Yonamine als enige Japanse mee in de dameskoers. Door haar kleine gestalt zal ze zeker opvallen. Maar of ze in de prijzen gaat rijden? “Ik denk het zeker niet. Daarvoor zijn de Nederlandse rensters veel te sterk. Wie mijn favoriet is: Marianne Vos,” zegt ze vol overtuiging. De Japanse is 30 jaar. De vraag hoe lang ze nog aan het professionele wielrennen wil deelnemen, zegt ze tot en met de Spelen van 2024 in Parijs zich te willen inzetten. Zolang blijft ze ook in Valkenburg wonen. “Het is hier heel mooi en de mensen zijn erg vriendelijk.” Ze glundert als ze dit uitspreekt.

Cadeautjes uitwisselen
Uit handen van wethouder Meijers krijgt ze tenslotte een Monopoly-spel, een Valkenburg-speldje en een flinke bos bloemen. Ze heeft ook een cadeautje voor de wethouder, die zij in het Engels aanspreekt met ‘alderman’. Een wielershirt, Japanse snit: klein dus.

Foto’s: Fons Winteraeken, TV Valkenburg