Holocaust herdenking bij station Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Holocaust herdenking bij station Valkenburg

Op 27 januari 1945 werd concentratiekamp Auschwitz door de Russen bevrijd. Op of rond deze datum wordt de Holocaust herdacht. In Valkenburg organiseert de stichting Struikelstenen de jaarlijkse herdenking. Dit jaar is aangepaste vorm. Een klein gezelschap was zondag 31 januari aanwezig tijdens het ophangen van een bloemstuk bij het station Valkenburg ter herinnering aan de 42 Valkenburgse Holocaust slachtoffers.

Stichting Stolpersteine Valkenburg
Ter nagedachtenis is, op initiatief van Henk Vossen, een stichting in het leven geroepen die door het aanbrengen van struikelstenen (Stolpersteine) het duistere verleden van de Jodenvervolging onder de aandacht wil brengen en houden.

eva cok-de wilde bij het leggen van de struikelstenen in 2014

Sinds 2014
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legde op vrijdag 7 november 2014 op diverse plaatsen in het Valkenburgse centrum de Stolpersteine. Er werden die dag 18 struikelstenen gelegd voor de huizen van Joden die daar woonden en gedeporteerd werden naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen in de jaren 1942-1943. Daar werden ze om het leven gebracht.

Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg