H. Anthoniusbeeld keert terug naar Schin op Geul

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » H. Anthoniusbeeld keert terug naar Schin op Geul

Het beeld van H.Anthonius wordt teruggeplaatst bij het seniorencomplex in de Hoogbeek in Schin op Geul en door pastoor Dieteren ingezegend. Dit vindt plaats op 13 juni om 18.00 uur. Er is bewust gekozen voor deze dag, omdat het de kerkelijke feestdag van de H.Anthonius is.

sint antonius school

De kern Schin op Geul heeft in de loop van de tijd op drie locaties een basisschool gehad. De eerste werd gebouwd in 1870 in een pand aan de Vinkenbergstraat. Vervolgens verrees aan de overkant een nieuw pand aan de Hoogbeek. Momenteel is dit een seniorencomplex. In de nis aan de gevel van het pand werd in 1955 het beeld van H.Anthonius geplaatst. Hiermee was een bedrag van fl. 400,- gemoeid. De vermoedelijke maker van het beeld is pater Scheijen, hij heeft meerdere beelden in de regio vervaardigd. Tijdens de verbouwing van deze school brachten twee leraren het beeld ’s nachts in het geheim naar de nieuwe schoollocatie aan de Mauritiussingel.

Restauratie
Op 1 augustus 2017 werd de school helaas gesloten wegens een tekort aan leerlingen. Het beeld werd verwijderd en in afwachting van een nieuwe bestemming geplaatst in het gemeentelager aan de Oosterweg. Heemkundevereniging Schin op Geul en Kunst- en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul hebben in samenwerking met de gemeente het beeld laten restaureren door de Kunstwacht in Delft, een groep kunstenaars die alle beelden in deze gemeente onderhoudt.

Foto’s Heemkunde Schin op Geul en Hein Reuters, TV Valkenburg