Fotoboek “Gezichten van Valkenburg” verschijnt in november

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Fotoboek “Gezichten van Valkenburg” verschijnt in november

“Ik heb echt de hoop en ook het vertrouwen dat het een prachtig fotoboek van Valkenburg wordt waarin menigeen herinneringen uit het verleden in beeld ziet terugkomen.” Aldus de geboren en getogen Valkenburger Hans Hoenjet over het fotoboek “Gezichten van Valkenburg” waarvan hij de samensteller is. Hoenjet (1953) verhuisde voor zijn studie naar Arnhem en keerde niet meer terug naar het zuiden. Als journalist verdiende hij zijn sporen bij o.a. De Volkskrant en NRC handelsblad, verder was hij als docent Nederlands verbonden aan hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.

Hans Hoenjet

Gezichten van Valkenburg
Bovendien is hij als schrijver steeds meer actief. Dit jaar zullen van zijn hand een verhalenbundel en een roman verschijnen. In “Gezichten van Valkenburg” dat liefst 160 pagina’s dik is heeft Hoenjet getracht een beeld van Valkenburg tussen 1949 en 1989 te schetsen.

De foto’s zijn afkomstig van gerenommeerde fotografen als Cas Oorthuys en Ad Windig, maar ook minder bekende namen als Henk Blansjaar en Frits Widdershoven hebben een waardevolle bijdrage geleverd.

1949-1989
Waarom juist die periode in beeld brengen? Hoenjet legt het graag en met verve uit. “Het boek is gewijd aan het massatoerisme maar ook aan de stille kant van Valkenburg in die tijd. Met de opening van het kuurcentrum Thermae 2000 in 1989 sloeg Valkenburg een andere weg in. Vanaf dat moment werd steeds duidelijker gekozen voor kwaliteitstoerisme met de nadruk op wellness, cultuur en natuurbeleving. Vandaar mijn keuze om het project in 1989 te laten eindigen. Overigens kan ik nog foto’s gebruiken voor in het boek. En dan met name foto’s van mensen die onopvallend in een straat lopen.”

Crowdfundingsactie
Omdat‘ Gezichten van Valkenburg’ een nogal kostbaar project is, loopt er inmiddels een subsidieaanvraag bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Vanaf 2 maart tot 17 april vindt bovendien een crowdfundingsactie plaats via het platform “voordekunst.nl”.  

Vanaf zondag ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een interview met schrijver en samensteller Hans Hoenjet.