Expositie Op Heiligdomsvaart te zien in St. Gerlach in Houthem

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Expositie Op Heiligdomsvaart te zien in St. Gerlach in Houthem

In 2020 werd herdacht dat 100 jaar geleden de eerste pelgrims de route naar Santiago de Compostela liepen. Nog steeds is deze pelgrimsroute populair. Door de coronacrisis is vorig jaar weinig aandacht besteed aan deze mijlpaal. In het Heiligdom St Gerlach is nu, in het kader van de maand van de pelgrim, een expositie te zien waarin aandacht wordt besteed aan de Heiligdomsvaarten die St. Gerlach heeft bezocht.

Heilig kruisje

Maastricht en Aken
St. Gerlach vertrok als pelgrim om heiligdommen in Rome en Jeruzalem te bezoeken om boete te doen en antwoord te krijgen op levensvragen. Na zeven jaar vestigde hij zich in het Zuid Limburgse Heuvelland. Na zijn terugkeer zou hij dagelijks het Heiligdom van St. Servaas in Maastricht bezoeken. “Vanuit Houthem te voet een tocht van ongeveer een uur, aldus Claar Habets, coördinator van Heiligdom St. Gerlach. Op zaterdag liep hij  – volgens de overlevering – via Rolduc in Kerkrade naar de Dom in Aken”. Hij was daarmee een van de eerste bij naam bekende pelgrims die op Heiligdomsvaart naar Maastricht en Aken gingen. 

Middeleeuws
In de expositie is onder andere een replica te zien van de Noodkist van St. Servaas en een ‘blokboek’. Blokboeken werden in de 15e-16e eeuw gemaakt toen de boekdrukkunst nog niet was uitgevonden. Afdrukken van houtsneden laten als een soort stripverhaal zien hoe het tonen van relieken aan de bedevaartgangers verliep. Er zijn niet veel blokboeken bewaard gebleven.

Zilveren borstbeeld St.-Gerlach

Naast foto’s van de laatste Heiligdomsvaart in Maastricht in 2018, is er in de filmzaal van Heiligdom St Gerlach een film te zien.

Toegang
De expositie loopt tot en met 29 november 2021 aan de Onderstestraat 1 te Houthem en is iedere dag gratis te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van het Heiligdom St. Gerlach wordt zeer op prijs gesteld.

Meer informatie via: https://vriendenvansintgerlach.nl/