Expo ‘Uit hetzelfde hout’ van Gène Eggen

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Expo ‘Uit hetzelfde hout’ van Gène Eggen

Museum Valkenburg presenteert van 10 juli tot en met 16 oktober de tentoonstelling  ‘Uit hetzelfde hout’ met werk van de bekende Limburgse kunstenaar Gène Eggen én enkele van zijn kinderen. Voor velen is Gène Eggen beeldhouwer maar hij was opgeleid als schilder, graficus en monumentaal vormgever. Er worden in de tentoonstelling ook beelden geëxposeerd van zoon Frans, installaties van dochter Titia, dichtbundels en collages van dochter Anneke en een collectie etnisch textiel van zoon Coen Eggen.

Veelzijdig
Gène Eggen (1921 – 2000) uit Ulestraten was een veelzijdig kunstenaar. Hij volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Appel, Corneille en Defesche waren jaargenoten van hem. Na zijn studie keerde hij terug naar Ulestraten om er tot zijn dood te wonen en te werken. Zo schiep hij een enorm oeuvre, waarbij allerlei technieken gecombineerd werden. Kunst wordt gemaakt om gezien te worden, maar voor Eggen lag de essentie in het máken, niet in wat er daarna mee gebeurde, ook al had veel van zijn werk een persoonlijke functie voor de koper. De tentoonstelling in Museum Valkenburg laat een ruime keuze zien door de tijd en de technieken heen.

Kinderen
Frans Eggen (1952 – 2003) kwam na een verblijf in het buitenland terug naar het ouderlijk huis en ging voor zijn vader stenen voorkappen. Bij de eerste steen ontstond al een eigen beeld. In acht jaar tijd heeft hij ongeveer 260 stenen beelden gekapt, die vrijwel allemaal hun weg naar liefhebbers hebben gevonden.
Titia Eggen (1954) volgde een opleiding in een andere sector maar haar bestemming bleek ook in de kunst te liggen. Haar werk bestaat uit vloerbeelden en denkbeeldige reisnotities in de vorm van collages, boekjes, video- en wandinstallaties.
Anneke Eggen (1953) heeft als dichter een groot aantal bundeltjes uitgegeven, soms als drukwerk, soms in de vorm van doosjes waarbij de gedichten voorzien zijn van eigen druksels of collages.
Coen Eggen (1949) is geen kunstenaar maar actief als museumconservator, tentoonstellingsmaker en bouwhistoricus. Hij bezit een unieke collectie etnisch textiel waaronder kleding en wandkleden uit Afrika en Azië. Een aantal topstukken uit zijn collectie zullen te zien zijn in Museum Valkenburg.