Eucharistieviering in teken van de Bronk

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Eucharistieviering in teken van de Bronk

Traditiegetrouw vindt tijdens de eerste zondag van juli de Bronkprocessie in Valkenburg-centrum plaats. Ondanks de de recente versoepelingen was er geen processie door de straten van het centrum. Voor pastoor Jansen toch een gelegenheid deze feestelijkheden niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan.

Vaandels
Tijdens de hoogmis in HH Nicolaas- en Barbarakerk, die na maanden weer opgeluisterd mocht worden door het kerkelijk zangkoor Sint-Cecilia, waren de Valkenburgse verenigingen, die normaal deelnemen aan de processie, vertegenwoordigt middels hun vaandel. Op het hoofdaltaar werd een ere-wacht gevormd door de afgevaardigden van
Jonge & Oude nobele Schutterij, Stichting ere-saluut geschut 1842, Koninklijke harmonie Walrams genootschap, Harmonie Kur-Kapel Falcobergia, Scouting St-Franciscus Valkenburg, Kerkelijk zangkoor Sint-Cecilia en Jonkheid Boete de Poort

Op gang komen
Pastoor Jansen memoreerde tijdens zijn preek “de samenleving in al haar facetten komt weer op gang. Samen zijn we weer op reis, een spreekwoordelijke “camino”. Het is bijzonder dat we daar vandaag allemaal samen, als gelovige, inwoners, gesteund door afgevaardigden van het rijke Valkenburgse verenigingsleven,  uitdrukking aan kunnen geven, middels deze kleine plechtigheid.”

Processiemuziek
Na afloop van de H. Mis, werd er een kleine processie gevormd naar het plein voor de Kerk. Na het schieten van traditionele “kamerschoten” door de Valkenburgse schutterij, zegende pastoor Jansen de aanwezigen. Vanuit de toren van de Geulpoort klonk processiemuziek, gespeeld door enkele leden van koninklijke harmonie Walram’s Genootschap.

Tekst Michel Lebouille, foto’s Francois Stevens