Emeritus-pastoor Jan Cuypers overleden

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Emeritus-pastoor Jan Cuypers overleden

In het zorgcentrum Notre Dame van zijn orde M.S.C. (Missionarissen van het heilig Hart, red.) in Tilburg overleed Jan Cuypers op 16 februari jl. Hij werd op 2 september 1927 geboren in Heerlen en besloot op 13-jarige leeftijd dat hij priester wilde worden. Zijn opleiding begon in Tilburg en vervolgens volgde hij de priesteropleiding in Stein waar hij op 6 september 1953 werd gewijd.

Brazilië
Op 7 oktober 1955 vertrok hij als missionaris naar Brazilië. Daar werkte hij bijna 40 jaar in diverse parochies. Hij gaf catechismusles op scholen en zette zich vele jaren in voor de gespreksgroepen van het huwelijkspastoraat, de cursussen voor verloofden en voor het Spreekkamer Pastoraat. In juli 1993 kwam hij terug naar Nederland en werd tot pastoor benoemd in de Mauritiusparochie in Schin op Geul.

Schin op Geul
In de jaren dat pater Cuijpers pastoor in Schin op Geul was, heeft iedereen hem leren kennen als een man met principes, die niets moest hebben van overdreven gedoe. Hij handelde niet theoretisch, maar was vooral praktijkgericht. Hij wist mensen te stimuleren door een grote persoonlijke betrokkenheid en besefte als geen ander dat het inschakelen van leken bij o.a. liturgische taken een absolute noodzaak was. Zo ontstonden o.a de werkgroepen liturgie, avondwake, woord- en communiedienst en het ziekenbezoek. Ook de jaarlijkse Mauritiusviering, patroon van de parochie en de schutterij, werd ingevoerd.

Afscheid
Om gezondheidsredenen nam hij op 31 december 2006 na 13 jaar afscheid van de parochie. Via de kloostergemeenschap in Overhoven-Sittard en Douvenrade in Heerlen besloot hij zich aan te sluiten bij zijn medebroeders in Tilburg.

Uitvaart
De uitvaartplechtigheid is mandag 21 februari om 14.00 uur in Tilburg en is te volgen via de livestream www.kerkdienstgemist.nl . Een herdenkingsdienst zal worden gehouden op zaterdag 9 april 2022 om 11.00 uur in de H.Mauritiuskerk in Schin op Geul.

Archieffoto TV Valkenburg