Cursus reanimatie bij SV Geuldal

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Cursus reanimatie bij SV Geuldal

Dagelijks worden in Nederland 40 personen die niet in het ziekenhuis verblijven, getroffen door een acute hartstilstand. Hulp in de eerste 6 minuten na de aanval is cruciaal. In onze regio heeft een ambulance meestal een aanrijdtijd van ca. 10 minuten. Hiervoor opgeleide bewoners kunnen intussen hulp bieden door de patiënt te reanimeren.

In de gemeente Valkenburg aan de Geul hangen al op goed bereikbare plaatsen AED’s (automatische externe defibrillatoren) die levensreddend zijn in ca. 40% van de gevallen. Uitbreiding van het aantal AED’s via provinciale subsidies en sponsorgelden is echter noodzakelijk. Onder leiding van oud-burgemeester Martin Eurlings en zijn zoon Luc stimuleren Stichting Hart voor Valkenburg en de gemeente de opleiding van nieuwe deskundigen.

Alle sportclubs
Maandag 9 januari werd bij SV Geuldal in Schin op Geul door Annemiek Hoofs van Hart Veilig Zuid-Limburg aan leiders en trainers een cursus gegeven over het gebruik van de AED en reanimatietechniek. Deze cursus krijgt een vervolg bij alle sportclubs in de gemeente.

Wat kunt u doen wanneer u een acute hartstilstand bij iemand anders constateert?
– roep een reactie op door kort aan het slachtoffer te schudden;
– bij geen reactie: bel zelf of laat direct 112 bellen;
– zet de voordeur en eventuele hekken open voor bereikbaarheid van de ambulance;
– luister naar de centralist en handel naar opdracht.

Foto’s Hein Reuters, TV Valkenburg