Claudia Volders exposeert in Houthem

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Claudia Volders exposeert in Houthem

In Burgemeester Quicx, Coffee & More bij Château St. Gerlach is sinds kort de tentoonstelling ‘Dwalen door kaders’ van de Houthemse kunstenaar Claudia Volders te zien.

Beweging
Claudia werkt meestal aan meerdere schilderdoeken tegelijk, waarbij ze tussen de doeken beweegt of ‘dwaalt’ om iedere keer een nieuw laagje olieverf aan te brengen en zo vloeiende lijnen te laten overlopen. “Dit omdat die beweging juist de vorm creëert, die in mijn werk vaak terugkomt namelijk: de meander, ook wel natuurlijk gebogen lijnen. De meander kent veel symbolische waarden. Voor mij als kunstenaar staat hij symbool voor het voelen van vrijheid om horizontaal te bewegen tussen de vele rollen en kaders die we ons allemaal toebedelen,” aldus Claudia.
Die dwalingen zijn te ontdekken in vormen, maar vooral in de vele lagen die ieder werk apart heeft, maar die ze ook samen hebben. Tijdens de expositie is de zoektocht van Claudia te zien om verbindingen te leggen in beeld, thema, intuïtie, wetenschap, moederschap, natuur, oude beschavingen en in nieuwe werelden.

Thema’s
De schilderijen wisselen van formaat, sfeer en techniek. Hierbij komen thema ’s als de bloem, Indiase ornamenten, de navel en de tempelplattegrond terug. Claudia vertelt: “Op Malta raakte ik geïnspireerd door godinnentempels met ronde vormen, die de matriarchale (vrouwelijke, moederlijke) genen als cultureel uitgangspunt hebben. De kracht en de symboliek van de navel als centrum en verbinding met de moederlijn intrigeerden mij. Ik geloof niet in een samenleving die door mannen wordt gedomineerd, we hebben allemaal sterke, vrouwelijke elementen in onszelf.”

De expositie is te bezichtigen tot en met 3 september 2021 en is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van Burgemeester Quicx.