Een opgravingsteam in Turkije heeft in de Sint-Nicolaaskerk in Demre nabij Antalya de exacte locatie gevonden van het graf van Sint-Nicolaas – in onze streken beter bekend als Sinterklaas – en de vloer waarover hij liep. Dat schrijft de Telegraaf op donderdag 13 oktober 2022. “Het is een belangrijke ontdekking die extra waarde aan de kerk zal geven,” heeft het hoofd van het provinciale culturele erfgoed, Osman Eravsar, aan het Turkse persbureau Demirören News Agency laten weten.
Bisschop
Sint Nicolaas was de bisschop van Myra, waarop het huidige Demre min of meer is gebouwd. Hij leefde van 270 tot 6 december 343. In die tijd was Myra een Romeinse stad die ruim een eeuw later zou gaan behoren tot het Byzantijnse Rijk. Het christendom werd de Romeinse staatsgodsdienst tijdens het leven van Nicolaas.
Heilige
In de zesde eeuw werd Nicolaas door de Byzantijnen als heilige vereerd, onder meer vanwege de vele wonderen die hij zou hebben verricht. Er kwam in die eeuw een kerk bovenop de kerk waar hij lag begraven. Bij opgravingen zijn archeologen op de overblijfselen van de eerste kerk gestuit, waaronder de vloer waarover een tentoonstelling komt. Dankzij enkele foto’s uit 1910 kwamen zij de oorspronkelijke kerk op het spoor.
Bari
De verering van Sint-Nicolaas is later via de Byzantijnen naar Rome en de rest van West-Europa gekomen. Verder is hij vooral in Rusland een belangrijke heilige. In 1087 hebben Italiaanse zeelieden zijn beenderen overgebracht naar de Zuid-Italiaanse stad Bari. Daar worden de resten van Sint Nicolaas in een crypte van de Sint-Nicolaasbasiliek vereerd. Er komen ook vaak Russische pelgrims naar Bari. De Italianen willen de beenderen, ondanks herhaaldelijk verzoek, niet teruggeven aan Turkije
Intocht
De parochiekerk van Valkenburg-centrum is vernoemd naar de heilige. De intocht van Sinterklaas vindt op zondagmiddag 20 november plaats bij de Geulpoort.
Archieffoto TV Valkenburg