Aanmelden voor excursie in Groeve Blom

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Aanmelden voor excursie in Groeve Blom

Limburgs Landschap organiseert een publieksexcursie in Groeve Blom in Berg en Terblijt. Een paar jaar geleden heeft de voormalig eigenaar Blom deze groeve overgedragen aan Het Limburgs Landschap. Ze sluit naadloos aan bij de Natura 2000-gebieden van de Bemelerberg en Bergse Heide. Ze bestaat vooral uit kalksteenrotsen en grazige bloemrijke delen met naast vele kleine poeltjes ook een grote waterplas.

Groeve Blom

Bijzondere vlinders
Het Limburgs Landschap heeft in de buurt van groeve Blom nog een aantal groeven in beheer: groeve ’t Rooth, de Julianagroeve, de Meertensgroeve en de Curfsgroeve. Doordat de groeven als een soort badkuip in het landschap liggen, heerst er een apart klimaat. Overdag kan het extreem warm worden, maar ’s nachts juist extra koud. Dat maakt de groeven uniek en zorgt voor de aanwezigheid van bijzondere planten en dieren zoals de geelbuikvuurpad. Om te voorkomen dat de groeve dichtgroeit met bos, en daarmee de bijzondere vlinders en amfibieën verdwijnen, lopen er geiten, schapen en zelfs varkens. Samen met een actieve en enthousiaste groep vrijwilligers zorgen zij voor het beheer van groeve Blom, zodat dit bijzondere natuurgebied intact blijft.

Welkom
Neem deel aan deze rondwandeling op zondag 3 oktober om 13.30 uur. Honden kunnen helaas niet mee. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, aanmelden voor deze excursie is verplicht [vol=vol] via www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Foto Henk Heijligers, Stichting Limburgs Landschap