Komende vanaf de Rijksweg is aan het begin van de Leijstenstraat in Vilt een metersdiepe kelder blootgelegd. Een vondst die werd gedaan bij de reparatie van een wegverzakking aldaar. Jan Harings, woonachtig op 30 meter afstand van de plek, heeft het proces nauwkeurig gevolgd en weet er dus alles van.
Hij: “Enkele dagen voor Pasen ontdekte ik in het voorbijgaan dat een van de klinkers in het straatgedeelte was verzakt. Er was een gat te zien, dus heb ik het meteen gemeld bij de gemeente. Op Goede Vrijdag heeft een onderhoudsploeg van de gemeente het gat dat al duidelijk groter was geworden, met een plaat bedekt en afgezet met linten. Afgelopen maandag (12 april, red.) zijn wegenbouwers begonnen met het uitgraven van het gat. Ze schrokken zich wild toen ze een kelder met een vloeroppervlakte van zeker 9 vierkante meter ontdekten.”
Geschiedenis niet helemaal duidelijk
Wanneer precies en door wie de kelder is gebouwd zal altijd een vraagteken blijven. Hij is namelijk nergens terug te vinden op tekeningen of andere documenten die betrekking hebben op de Leijstenstraat. Reden voor Harings om enkele Viltenaren op leeftijd te benaderen met de vraag of zij misschien meer weten. “Op een van de muurstenen in de kelder stond het jaartal 1901. Dan weet je dus dat de kelder in ieder geval meer dan honderd jaar oud is. Ook is duidelijk dat waarschijnlijk niemand meer precies kan uitleggen hoe de situatie op dat moment was. Na gesprekken ben ik echter toch iets te weten gekomen. Achter het Sint Rochusplein lag de boerderij van familie Maessen. Hun perceel behelsde half Vilt. Waarschijnlijk hebben zij op hun grondstuk een of meerdere kelders gebouwd. Nico Huntjens vertelde me dat dit vroeger vaker werd gedaan. Zijn ouders bijvoorbeeld hadden ook een kelder in de tuin gebouwd,“ aldus Harings.
In de kelder werden nog enkele spullen aangetroffen. Een grote ketel en twee onbeschadigde flessen met reinigingsvloeistof waren opmerkelijke vondsten. Vanaf zondag aanstaande ziet u een gefilmd item met Jan Harings die meer vertelt over de kelder en de vondst.
Foto’s Jan Harings en Henk Sporken