Vandaag start de ‘Week van de Vrede 2021’

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Vandaag start de ‘Week van de Vrede 2021’

Vrijdag 17 september om 16.00 uur start de herdenking van de 20 Amerikaanse soldaten die in Valkenburg gesneuveld zijn tijdens de gevechten van 12 t/m 17 september 1944. Er is een bijeenkomst bij het Old Hickory monument bij het bruggetje nast Kasteel den Halder in het centrum. David Loozen van “We Do Remember” neemt u mee naar de septemberdagen van 1944.
Toen de eerste Amerikaanse bevrijders op 12 september via de Daalhemmerweg afdaalden en hard moesten vechten voor de doorsteek van de Geul te bewerkstelligen. Jan Diederen, geboren en getogen aan de Reinaldstraat, vertelt hoe het verder ging. Hoe Henri Morgan sneuvelde in Diederen’s geboortehuis en hoe de Amerikanen oprukten richting Klimmen.

Op de Goudsberg worden vrijdag 17 september om 17.00 uur bij de parkeerplaats aan de Goudsberg de 63 Duitse soldaten herdacht die op deze plek sneuvelden. Hay Jabobs, uit het nabijgelegen Genkoulen, vertelt het verhaal. Daar wordt een plaquette onthult en is een twee minuten stilte.

Dinsdag 21 september 19.00 uur wordt HH. Nicolaas- en Barbarakerk zal tijdens de Internationale dag van de Vrede een Oecumenische Vredesviering gehouden worden met uitreiking van de Valkenburgse Vredesprijs 2021. Omwille van de RIVM Coronaregels zijn slechts 50 beschikbare plaatsen beschikbaar. Wil u oecumenische viering bijwonen, dan van te voren opgeven via dit e-mailadres: info@kerkenaandegeul.nl

Donderdag 23 september van 19.00 tot 2100 uur wordt in de Heuvelland Bibliotheek Valkenburg aan de Geul een lezing gehouden met als titel “Daar praat ik niet over” van de Valkenburgse Anjes Wolfs-Driessen. Haar moeder werd als jong meisje met haar familie vanuit Beek naar Westerbork en vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd. Tijdens de “dodenmars” aan het eind van de oorlog kon ze ontsnappen. Pas enkele maanden voor haar dood vertelde ze het verhaal aan haar kinderen. Ook voor deze lezing dient u zich van te voren aan te melden via info@heuvellandbibliotheken.nl 

Archieffoto TV Valkenburg