In zijn woonplaats Rotterdam is Henk Menzel op 96-jarige leeftijd overleden. Menzel werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als dwangarbeider tewerkgesteld in de Gemeentegrot van Valkenburg. Ook werden Menzel en zijn kameraden gedwongen om schuttersputten te graven in en rondom Valkenburg.
Nadat Valkenburg op 17 september 1944 bevrijd was, hielp Menzel mee met het eerste herstel van zwaar beschadigde woningen in de Wilhelminalaan. Eind september 1944 meldde hij zich bij het 91ste US Evacuation Hospital in het voormalig Ignatius College te Valkenburg om daar voor de Amerikaanse bevrijders te werken. Toen het hospitaal in maart 1945 met het front richting Duitsland verschoof, reisde Menzel mee en bleef in Amerikaanse dienst tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen brachten Menzel, samen met enkele andere Nederlanders, weer terug naar Valkenburg waar hij enkele weken in Kasteel Oost verbleef voordat hij weer terug kon naar Rotterdam.
Dagboek en tentoonstelling
Al zijn belevenissen tekende Menzel zeer gedetailleerd op in zijn dagboek, dat hij uiteindelijk schonk aan het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling “We Do Remember” in september 2019 vonden de curatoren het dagboek. Tot hun grote verbazing en vreugde bleek de schrijver nog te leven en kon hij nog precies alle gebeurtenissen in Valkenburg beschrijven. Zijn interview werd gefilmd en kreeg een speciale plek in de tentoonstelling. David Loozen, voorzitter van de Stichting We Do Remember: “Henk Menzel is voor ons een grote inspiratiebron geweest. Hij was een voorbeeld van moed, kameraadschap en vastberadenheid in oorlogstijd.”
Henk Menzel ontving een award
Award
Voor zijn werk voor de Amerikanen ontving Menzel in 2019 een Civilian Award for Humanitarian Services. Deze onderscheiding werd tijdens een plechtigheid in Valkenburg aan de Geul uitgereikt door de toenmalige Amerikaanse Ambassadeur Pete Hoekstra.
Foto’s David Loozen, Stichting We Do Remember