Valkenburg op derde plek toiletonderzoek

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Valkenburg op derde plek toiletonderzoek

In het jaarlijkse onderzoek naar toiletvriendelijkheid op Wereldtoiletdag (vandaag vrijdag 19 november 2021, red.) is de gemeente Roermond de toiletvriendelijkste stad in Limburg gebleken, op één punt gevolgd door Beesel. Valkenburg aan de Geul staat op de derde plek. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) stelt ieder jaar deze lijst op samen met de HogeNood-app (de grootste database van toiletten in Nederland met nu meer dan 7500 toiletten), dit jaar voor het eerst per provincie.

Top 5 toiletvriendelijkst

De toiletnorm: iedere 500 meter een toilet
“Toiletten zijn niet alleen van belang voor twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de anderhalf miljoen blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. Uit onderzoek in opdracht van de Toiletalliantie bleek eerder dit jaar dat het gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet te vinden moet zijn. “Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden.”

Net één toilet
Valkenburg-centrum heeft sinds vorig jaar de ‘hoge nood-app‘ in gebruik. Er is op dit moment één openbaar toilet op het Th.Dorrenplein, ook nog niet dagelijks geopend. Er zijn plannen om een openbaar toilet te realiseren op het Walramplein. Dat zou € 120.000,- kosten, begroot vóór de watersnoodramp.

Over de Toiletalliantie
In 2016 startte de MLDS samen met patiëntenverenigingen CCUVN, Stomavereniging, PDSB en SPKS de Toiletalliantie. Op het platform www.iederewctelt.nl kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen omgeving.

Archieffoto TV Valkenburg