Uitgelicht: het Glaspaleis Heerlen van Eugène Laudy

Voorpagina » Nieuws » Uitgelicht: het Glaspaleis Heerlen van Eugène Laudy

Dit prachtige schilderij maakte Eugène Laudy (1921-1995) in de jaren ‘50 van het winkelgebouw Schunck in Heerlen. Architect Frits Peutz ontwierp het modernistische gebouw in 1933. Vanwege de hoogte en grote glaspartijen werd het pand in de volksmond al gauw ‘het Glaspaleis’ genoemd.

In een naoorlogse expressionistische stijl weet Laudy de reflectie van de glaspartij in vlotte verfstreken vast te leggen. Bovenaan zie je vooral de lucht en de huizenrij aan de overzijde van de straat weerspiegeld in het vele glas. Op straatniveau kijk je door het glas de winkel in, met daarvoor de Heerlense koopjesjagers van toen. En tot slot een mooi detail, op de voorgrond staan twee auto’s met felrood oplichtende achterlichten.

Naast dit schilderij zijn er in de tentoonstelling vooral veel ontwerpen van glas-in-lood ramen te bewonderen van deze Limburgse glazenier. Het eindresultaat hiervan is tot op de dag van vandaag door heel Nederland te vinden in kerken, kloosters, scholen, bedrijven en ziekenhuizen. 

De tentoonstelling ‘Eugène Laudy (1921-1995)’ is te zien in de Charles Eyckzaal van Museum Valkenburg t/m 23 juli.