Tientallen fouten in straatnamen bij Google Maps

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Tientallen fouten in straatnamen bij Google Maps

Duizenden keren per dag worden kaartenwebsites geraadpleegd om een locatie op te zoeken of om een route uit te zetten. Google Maps is hierbij een van de meest gebruikte websites, andere zijn OpenStreetMap en Bing Maps. In het dagelijks leven zijn we sterk afhankelijk van deze platformen en dan is het natuurlijk belangrijk dat ze de correcte informatie tonen en eventuele gemelde fouten snel oplossen. Daarbij gaat het helaas vaak mis bij Google Maps.

Schaloensvoetpad

Tussen de Drie Beeldjes en Kasteel Schaloen ligt in het Geuldal een prachtige bomenlaan. Kijkende op de kaart van Google Maps valt het op dat de schrijfwijze van de naam van deze bomenlaan “Chaloensvoetpad” is. Andere kaartensites tonen echter de naam “Schaloensvoetpad”. Tja, wat is nu de juiste schrijfwijze? Navraag bij de gemeente Valkenburg aan de Geul bracht helderheid: de officiële naam is “Schaloensvoetpad”. Met een S als beginletter dus. De gemeente gaf ook een tip. Zij stelt de straatnamen vast en die worden door het Kadaster opgenomen in het register dat via hun website te raadplegen is. Onze tipgever heeft het probleem bij Google Maps gerapporteerd en maakte daarbij ook melding van de website van het Kadaster, zodat Google Maps zelf de foutmelding kon verifiëren.

Helaas; Google Maps verwierp de foutmelding! Hun motivatie: Google kan de fout niet verifiëren… Dit geval staat niet op zichzelf. Vluchtig kijkend op Google Maps zijn er al tientallen straatnamen van wegen in Valkenburg en omgeving gevonden die verkeerd gespeld of heel anders worden aangeduid. Ook daarvan is melding gemaakt en ook die werd helaas afgewezen om dezelfde reden.
Hieronder volgen nog voorbeelden van verkeerde aanduidingen. In Valkenburg ligt de Kruytmolenweg die de verbinding vormt tussen de Prins Bernhardlaan en Koningswinkelstraat naar de Plenkertstraat en De Leeuwhof. Op Google Maps wordt de straat onterecht aangeduid als De Leeuwhof.
In Houthem-Vroenhof ligt de Groeve Curfsweg die vanaf de aansluiting op de A79 naar de Geulweg loopt. Op Google Maps wordt de straat onterecht aangeduid als Eigenweg.
In de buurgemeente Eijsden-Margraten bevindt zich in Termaar de straat In Gen Bauwerkoel. Google Maps maakt hier een blunder van jewelste: de straat wordt aangeduid met In Generaal Bauwerkoel.

Er zijn misschien mensen die denken dat een fout hier en daar niet zo erg is, maar dit kan in de praktijk een kwestie van leven of dood betekenen. Overheidsorganisaties mogen Google Maps wegens privacyproblemen niet gebruiken. Belt iemand in een noodsituatie met 112 en kijkt die persoon op Google Maps voor de straatnaam, dan kan dat betekenen dat de (foutieve) straatnaam niet bekend is bij de hulpdiensten of er kan verwarring ontstaan.

We hebben contact gezocht met Google Nederland, maar die instantie weigert te reageren.

Mocht u een fout zien op Google Maps of een andere kaartensite, meld het bij onze redactie!

Foto’s Ro Kunst, TV Valkenburg