Tentoonstelling in heiligdom St. Gerlach: Katholieken in de bisdommen Aken en Roermond

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Tentoonstelling in heiligdom St. Gerlach: Katholieken in de bisdommen Aken en Roermond

De tentoonstelling “Katholieken in de bisdommen Aken en Roermond in WO II (1933-1945)” gaat over de keuzes die katholieken maakten in de Tweede Wereldoorlog en in de periode daarvoor. Ze werden geconfronteerd met een agressief en veelbelovend nationaalsocialisme dat een Nieuwe Mens wilde scheppen op basis van een nieuw heidendom en een verheerlijking van het Germaanse ras.

De katholieke kerk moest daarvoor wijken. Bleven de katholieken trouw aan hun bisschop en aan Christus? Bleven ze trouw aan de katholieke organisaties of lieten ze zich verleiden door de NSB en de NSDAP, die de nieuwe leer in Nederland en Duitsland verkondigden? Hielpen ze de vervolgden en slachtoffers van de nationaalsocialisten, waren ze onverschillig en keken ze weg of werden ze zelf daders? Portretten van pastoors, kapelaans, politici, soldaten en burgers geven in de tentoonstelling antwoorden op deze vragen.

Deze tentoonstelling is te bezoeken in heiligdom St. Gerlach, Onderstestraat 1, te Houthem-St. Gerlach tot en met 4 september op maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur, op zondag vanaf 10.30 uur. De entree is vrij. Een bijdrage voor de instandhouding van het heiligdom wordt zeer gewaardeerd.