Te zien vanaf 23 oktober: Rob Brouwers en Jacques Vonk – Romantiek van het Boerenleven

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Te zien vanaf 23 oktober: Rob Brouwers en Jacques Vonk – Romantiek van het Boerenleven

Romantiek van het boerenleven

De boer vecht voor zijn bestaan. Museum Valkenburg wijdt juist in deze tijd een sfeervolle dubbelexpositie van de kunstenaars Rob Brouwers en Jacques Vonk aan de romantiek van het boerenleven. In de vorige eeuw stonden boeren, hun werk en het landschap, centraal in het werk van deze twee kunstenaars. Rob Brouwers in de Belgische Voerstreek en Jacques Vonk in het Limburgse Heuvelland woonden op enkele kilometers afstand van elkaar. Hun directe omgeving met zijn bewoners vormde een onuitputtelijke inspiratiebron, hun hele kunstenaarsleven lang. Rob schilderde bij voorkeur de gewone mensen in zijn dorp, Jacques hield meer van het landschap met vakwerkhuizen, boerderijen en vee.

Rob Brouwers (1941-2016) werd in Sint Truiden geboren maar woonde zijn hele leven in Voeren. Aanvankelijk droomde hij van een carrière als wielrenner. Dat lukte uiteindelijk niet. “Niet genoeg talent,” vertelde hij ooit, lachend. Rob ging met meer succes naar de Jan van Eyckacademie in Maastricht, en ontdekte daar zijn tweede passie: schilderen. In het landelijke ’s Gravenvoeren, maakte hij de mooiste portretten van dorpsbewoners. De prachtige doorleefde koppen van boeren kon hij treffend weergeven. Verf opbrengen, deels wegkrassen, een nieuwe laag. En niet alleen boeren, maar ook een oude smid, een lid van de schutterij, een arbeider op het land, gaf hij een aureool.

Jacques Vonk (1923-2000) kwam uit Rotterdam. In plaats van zijn vader in diens groothandel van groenten en fruit op te volgen, wou hij in 1948 naar de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Hij slaagde er cum laude als glazenier en schilder. En eenmaal in Limburg geland ging Jacques nooit meer terug naar de Randstad en woonde jarenlang in Houthem-Sint Gerlach. Kunst was zijn roeping, Limburg zijn oase.

Hij zette het landschap op doek zoals hij het zag, met boeren en mensen die aan het werk waren. Wie schilderde met zoveel gevoel een koe in de wei of een boer met kippen? Boerinnen op een krukje gezeten tussen koeien die gemolken moesten worden. Een boerenfamilie, netjes op zijn zondags gekleed, wachtend op het bezoek dat ging komen. Koffie met vlaai stond klaar. Verliefde paartjes oor de boerderij, nog even smoezen in het maanlicht… Liefde en romantiek waren nooit ver weg bij Vonk.

De expositie duurt van 23 oktober 2022 t/m 22 januari 2023 en wordt geopend op zondag 23 oktober om14:00 uur door Monda Heshusius, auteur en publicist en door emeritus prof. Joep Leerssen, literatuurwetenschapper en historicus.