Stiena Ruijpersring voor Connie Wezeman

Voorpagina » Nieuws » Stiena Ruijpersring voor Connie Wezeman

De ring werd woensdag 8 maart tijdens Internationale Vrouwendag voor de 12de keer uitgereikt. Wethouder Kevin Rouwette overhandigde de Stiena Ruijpersring aan Connie Wezeman.

K.C.R.
Connie Wezeman is jarenlang voorzitter van de Kunst- en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul geweest. In die hoedanigheid heeft zij heel veel activiteiten zien ontstaan. Enkele zijn: de sjötter aan de poort, de bronzen beeldengroep ‘Theodoor Dorren wijst u de weg’, Frater Venantius in Schin op Geul, de herdenkingsplek in de Oosterweg door er een vliegtuigpropeller te plaatsen, het straatkrijten voor kinderen en de slotmanifestatie.
Tekst loopt onder de video verder.

Eerste vrouwelijke wethouder
Stiena Ruijpers (1857 – 1930) was in 1919 de eerste vrouwelijke wethouder en locoburgemeester van Nederland. Zij was gedurende elf jaar intensief betrokken bij de Valkenburgse politiek. In 1923 werd zij voor een tweede termijn als raadslid gekozen en in 1927 mocht zij weer als wethouder aantreden. De Emancipatiecommissie, voorganger van de KCR, vond Stiena Ruijpers een vrouw waar Valkenburg trots op kon zijn en heeft in 1998 een prijs voor emancipatie in het leven geroepen, de Stiena Ruijpersring. 

Wie ontving eerder deze Stiena Ruijpersring:
In 1998 Kitty Huntjens;
In 2001 Hanneke Baars;
In 2003 Herman Jansen;
In 2005 Marietje Lemmens;
In 2007 mw. A. Coster (inmiddels overleden);
In 2009 Walther Duijzings
In 2011 Jo van Aken
In 2014 Hub Stohr
In 2016 Henk Kwakkernaat
In 2018 Monique Derwig
In 2020 Elisabeth Prins 

TV Valkenburg maakte van de uitreiking een videoverslag dat u vanaf zondag kunt zien in het programma TV Valkenburg Vandaag. Foto en video Pierre Römgens, TV Valkenburg