Stichting Kerststad krijgt meer ‘body’ en financiële middelen

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Stichting Kerststad krijgt meer ‘body’ en financiële middelen

Stichting Kerststad Valkenburg zal met ingang van dit jaar een robuustere vorm krijgen. Niet alleen met meer bestuursleden, maar ook door middel van een financiële injectie. De stichting wordt uitgebreid van twee naar zes bestuursleden. Dit jaar krijgt de stichting een jaarlijkse algemene subsidie van € 15.000,- en een deelname in de kosten van het culturele programma tijdens Kerststad van € 12.500,- van de gemeente. Dit op voorwaarde dat minimaal 50% van de artiesten en groepen lokaal wordt geworven en dat het programma vooral op doordeweekse dagen plaatsvind om spreiding van drukte te stimuleren.

Kerst heeft veel waarde
In 2019 werd de laatste editie Kerststad Valkenburg georganiseerd. Toen bezochten circa 530.000 mensen Valkenburg. Voor de gemeente leverde dat extra inkomsten op van circa € 1 miljoen. De omzet bij de ondernemers is geraamd op € 9,8 miljoen. De mediawaarde van TV-uitzendingen via RTL, WDR en SBS is bedroeg circa 2,5 miljoen euro. De gegevens zijn gebaseerd op berekeningen die de gemeente geopenbaard heeft.

Uitbreiding bestuur stichting Kerststad
De stichting die Kerststad jaarlijks realiseert, is met vier bestuursleden uitgebreid. Voorzitter is Gert Veenhuizen die met zijn bedrijf de kerstparade gedurende drie jaar sponsort. De overige bestuursleden zijn Breur Jacobs, Antoin Aarts, Richard van Beek, Coen Defesche en Justin Bremers. Daarmee worden de banden met de Valkenburgse ondernemers verder aangehaald. Verder zijn enkele taken ‘anders’ verdeeld: de gemeente zorgt voor de sfeerverlichting, marketing en promotie.

Zes-weken kerst, ook in kernen
“Wij hebben goede hoop dat Kerststad Valkenburg vanaf half november zal doorgaan,” zei centrummanager John Wauben van de gemeente Valkenburg aan de Geul tijdens een ingelast persconferentie. “Natuurlijk moeten we afwachten wat de actuele coronamaatregelen zullen zijn tegen die tijd.” Kerststad wordt zaterdag 13 november officieel geopend, de ondergrondse kerstmarkten in de Gemeentegrot, Fluweelengrot en in de Wilhelminagrot zijn al op vrijdag 12 november geopend voor het publiek en zullen tot en met 29 december open zijn. Ook kunnen gasten en inwoners genieten van de Kerstparades op woensdag- en zaterdagavond, is er een Route d’Amuse, Kerst in Mergelrijk, Winterwonderland en Winters Sprookjesbos. Op het Th.Dorrenplein herrijst dit jaar weer Santa’s Village en wordt voor de eerste keer het Christmas Light Art Festival gehouden. Daarmee worden in de zes weken durende kerstperiode vele gebouwen op een kunstzinnige manier aangestraald. “In Schin op Geul zal dit jaar de kribkeswandeling uitgebreid worden, eventueel met een uitbreiding naar Sibbe,” aldus Wauben. Net als in voorgaande jaren, zal ook dit jaar de parade door een van de kernen trekken.

Foto’s uit archief TV Valkenburg