Steeds meer beveiligingscamera’s

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Steeds meer beveiligingscamera’s

In Valkenburg aan de Geul zijn 127,1 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners gemeld in de politiedatabase ‘camera in beeld’. Dat blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar aanleiding van een WOB-verzoek. Dit onderzoek geeft een beeld van hoeveel beveiligingscamera’s er op 1 mei 2022 geregistreerd stonden in de politiedatabase. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet alle camera’s zijn geregistreerd.

Stijging
Sinds 2019 is het totale aantal beveiligingscamera’s dat geregistreerd staat bij de politie met een derde toegenomen (+32,5%). In 2019 hingen er in Nederland nog 228.530 beveiligingscamera’s, inmiddels is dat aantal gestegen naar 302.890. In drie jaar tijd is het aantal particuliere beveiligingscamera’s zelfs bijna verdubbeld (+98,1%).

Zuid-Limburg
De gemeente Maastricht telt 108,7 camera per 10.000 inwoners, Beekdalen 110,5, Eijsden-Margraten 59,8, Voerendaal 47,3. In de onderzoeksperiode heeft in de gemeente Gulpen-Wittem een verdubbeling van het aantal geregistreerde camera’s plaatsgevonden: 170,1.

Voorbijgangers vaker gefilmd
De meeste beveiligingscamera’s zijn in en rondom de grote steden te vinden. Amsterdam heeft de meeste per vierkant kilometer hangen. Veel camera’s filmen tevens de openbare weg. Denk aan deurbelcamera’s of beveiligingscamera’s van bedrijven die naast het bedrijventerrein de openbare ruimte daaromheen vastleggen. Toevallige voorbijgangers worden dus mogelijk een stuk vaker gefilmd dan dat ze zelf doorhebben.

Archieffoto TV Valkenburg