Station Valkenburg meest gewaardeerde station van Limburg

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Station Valkenburg meest gewaardeerde station van Limburg

Het station van Valkenburg is het meest gewaardeerde station van Limburg. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail, dat ieder kwartaal wordt uitgevoerd. Bijna 77.000 reizigers werd afgelopen jaar gevraagd wat zij van hun station vonden. Daaruit blijkt dat Nederlanders nog nooit zo tevreden waren over de stations als afgelopen jaar. Valkenburg stond vorig jaar landelijk op 7 en dit jaar op 3. NS is beheerder van alle stations in Nederland.

Waardering voor stations blijft stijgen
Opvallend is dat Valkenburg de afgelopen vijf jaar maar blijft stijgen. Kreeg het station in 2016 nog een 7,9 van de reizigers, nu is dat een ruime 8. “Het station ligt op de Heuvellijn waar veel historische stationsgebouwtjes zijn, zo ook in Valkenburg”, zegt NS-woordvoerder Arno Leblanc. “Het ging op 23 oktober 1853 open en is daarmee het oudste nog in gebruik zijnde station van ons land. Reizigers vinden het een schoon en sfeervol station.”

Stations als Schin op Geul, Maastricht-Noord, Spaubeek en Houthem-St.Gerlach staan niet in de lijst. Door corona was het niet mogelijk representatief onderzoek te doen op deze stations. “De reizigersaantallen waren afgelopen jaar flink lager en voor sommige kleine stations betekende dat er niet genoeg reizigers waren om te ondervragen,” aldus Leblanc.

Archieffoto’s TV V alkenburg