September maand van de vrede in Valkenburg aan de Geul

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » September maand van de vrede in Valkenburg aan de Geul

September is traditioneel de maand waarin in Valkenburg aan de Geul stilgestaan wordt bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vrede is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer.

Zaterdag 10 september plaatst de Veteranen vereniging Valkenburg de Nederlandse, Amerikaanse, Engelse, Canadese en Duitse vlag bij de 22 historische foto’s omtrent de Tweede Wereldoorlog in alle kernen.

Vrijdag 16 september van 15.00 tot 17.00 uur wordt bij de Vredesvlam naast de HH. Nicolaas- en Barbarakerk in het centrum een wake gehouden voor een humaan vluchtelingenbeleid.

Zaterdag 17 september
Om 10.00 uur start een tocht bij de Vredesvlam naar het station Valkenburg. Onderweg wordt een klein deel van in totaal 42 struikelstenen bezocht. Struikelstenen herinneren aan de Joodse bewoners die tijdens de oorlog zijn weggevoerd naar vernietigingskampen.

Om 14.00 uur vindt aan de Rijksweg in Houthem de onthulling plaats van de 24ste foto uit de reeks Valkenburg en de Tweede Wereldoorlog. De onthulling zal door Mary De Goede-van Gelder verricht worden. Zij is als 3-jarig meisje door het verzet van Amsterdam naar Houthem gebracht.

Om 15.00 uur wordt bij de waterput in IJzeren de 23ste historische foto ter herdenking aan het Yad Vashem. Het bord wordt onthult door leden van het Kernoverleg Sibbe-IJzeren. De Yad Vashem onderscheiding ontvingen Harrie en Maria Reijnders – Nijsten uit Sibbe werden in juni 2019 geëerd omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een joods meisje genaamd Betje Cohen als onderduiker in huis hadden genomen om haar te redden van de nazi’s.

Zondag 18 september
10.00 uur
Afsluiting Corneliusoctaaf en opening Vredesweek in de parochiekerk Schin op Geul. De H.Mis wordt opgeluisterd door harpiste Pauline Nieuwenhuijs.
11.30 uur
“Veldekemes” dialectmis in de  HH. Nicolaas- en Barbarakerk Valkenburg met als thema “Vrede”.

Woensdag 21 september Internationale dag van de Vrede
Om 19.30 uur is een Oecumenische viering in de HH. Nicolaas- en Barbarakerk en uitreiking van de jaarlijkse prijs van de Vrede.