Opschonen vijver Mauritiussingel in oktober

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Opschonen vijver Mauritiussingel in oktober

Aan de Mauritiussingel in Schin op  Geul ligt een klein natuurgebiedje met een vijver, een uiterwaarde van de Geul, doorsneden door ‘ut Siepke’ en enkele bronnen die de vijver van vers water voorzien. Bovendien werd hier een jeu-de-boulesbaan aangelegd door sportieve inwoners in samenwerking met de gemeente.
Sinds 2018 is door de gemeente hier geen onderhoud meer gepleegd aan vijver en wilgen ondanks meerdere verzoeken van de bewoners.

Nieuw kippenhok
De vijver is langzaam dichtgeslibd waardoor de vissen in ademnood komen. De eenden en waterhoentjes verdwijnen langzaam omdat zwemmen niet meer mogelijk is. De door Ton van Weersch daar neergezette kippenren met duifjes en kleinvee was een dagelijks uitje voor moeders met kinderen. Na zijn plotselinge dood werd de ren geruimd en afgebroken. Enkele inwoners willen hier een nieuw kippenhok met kleinvee bouwen maar wachten op de vergunning van de gemeente. Na een recent gesprek met wethouder Niels Dauven komt er plotseling schot in de zaak. De tekeningen worden met voorrang bekeken, zodat op korte termijn met de bouw kan worden begonnen door Camar Bouw uit de Grachtstraat. Een groot gedeelte is opgeschoond en er zijn bomen gesnoeid door medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt onder toezicht van een ambtenaar van de plantsoenendienst. Het uitbaggeren van de vijver gebeurd waarschijnlijk in oktober 2022.

Astara, een opleiding voor probleemjongeren in de voormalige school, neemt deel aan dit project.

Foto’s Hein Reuters, TV Valkenburg