Ter ere van 80 jaar bevrijding van Zuid-Limburg organiseert Museum Valkenburg samen met de stichting We Do Remember Through Their Eyes. Deze bijzondere expositie toont de bevrijding van Zuid-Limburg door de ogen van haar Amerikaanse bevrijders. Op zondag 8 september om 12 uur wordt deze memorabele expositie geopend.
Aan de hand van militaire rapporten, dagboeken en brieven van soldaten, artikels uit Amerikaanse kranten, bijzondere artefacten, films en heel veel unieke foto’s schetst Through their Eyes hoe de bevrijders zelf de chaotische laatste maanden van 1944 beleefden. Wat ze bijvoorbeeld vonden van Zuid Limburg en haar inwoners, hoe ze omgingen met het verlies van kameraden, hoe het thuisfront werd geïnformeerd over de situatie ‘somewhere along the Siegfriedline’ en de verdere voortgang van de oorlog.
De expositie is gebaseerd op zeer grondige research van archieven van het Amerikaanse leger, ooggetuigen verslagen van soldaten, privé-archieven van Amerikaanse bevrijders en bevat veel unieke films en foto’s. De bevrijders hielden zeer gedetailleerde rapporten bij maar hadden ook een speciale divisie van militairen die naast een militaire uitrusting ook was bewapend met camera’s. De foto’s van dit ‘Signal Corps’ geven een unieke en nog maar zelden getoonde kijk op de laatste oorlogsdagen in Zuid-Limburg. Daarnaast reisde er in het kielzog van de bevrijders een aantal oorlogsverslaggevers van Amerikaanse kranten en tijdschriften mee. Zo was Iris Carpenter, één van de zeer weinige vrouwelijke oorlogsverslaggevers in WO2, namens de krant The Boston Globe en de Engelse omroep BBC gestationeerd in Valkenburg en deed ze van hieruit verslag onze bevrijding, het Ardennenoffensief, de slag om het Hurtgenwald en de verovering van Aken. Daarna kwam ook de later wereldberoemde fotografe Lee Miller naar hier om foto’s te maken van het eerste bevrijde stukje Nederland.
Door de geografische ligging, het hevige Duitse verzet rondom het Ruhrgebied en de vele faciliteiten zoals kloosters, hotels en de aan de mijnen gelieerde transport- opslag en wasgelegenheden (warme douches!) speelde Zuid-Limburg ook een belangrijke rol als “restcenter’ waar frontsoldaten vermaakt werden door wereldsterren als Marlène Dietrich of Fred Astaire om even op adem te komen, als logistiek verdeelpunt van materiaal, medisch knooppunt voor verzorging van gewonden en met de begraafplaats in Margraten als laatste rustplaats voor gesneuvelde bevrijders.
Through Their Eyes geeft dus een inkijk in al deze aspecten van de bevrijding van de tweede wereldoorlog in Zuid-Limburg door de ogen van frontsoldaten maar ook door die van de vele hooggeplaatste militairen als Generaals Simpson en Bradley of zelfs de opperbevelhebbers Eisenhower en Montgomery die in onze provincie verbleven.
Voor deze expositie geldt een meerprijs van € 2.