Oet de Ouw Doas – La Baraque in 1970

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Oet de Ouw Doas – La Baraque in 1970

De komende weken publiceert TV Valkenburg foto’s Oet de Ouw Doas van de Heemkundevereniging Schin op Geul. De teksten zijn geschreven door John van Weersch.

Le baraque 1970

La Baraque, het oude gemeenschapshuis omstreeks 1970.
In 1938 weet het kerkbestuur, onder voorzitterschap van pastoor Bergmans, beslag te leggen op twee houten woonketen van de Staatsmijnen. Architect Beurskens uit Sittard smeedt deze 2 keten samen tot één gebouw dat de naam “Verenigingsgebouw” krijgt.
Het gebouw wordt neergezet op een in erfpacht verworven stuk grond aan de Veegats; een smalle weg die vanaf de Breeweg richting beemden voert. Het gebouw heeft een oppervlakte van 200 m².
Midden zestiger jaren krijgt het gebouw in de volksmond de toepasselijke naam “La Baraque”, omdat het gebouw een beetje in verval raakt en niet meer aan de eisen van de tijd voldoet.
In 1961 wordt een eerste poging ondernomen een nieuw gemeenschapshuis te realiseren in Hoeve de Hoogbeek. Deze plannen gaan echter niet door. Het duurt nog tot 1974 voordat een nieuw gemeenschapshuis gerealiseerd is. Deze nieuwe accommodatie krijgt in de volksmond al snel de naam: ’t Geboew.