Met fotoboek terug naar het massatoerisme in Geulstadje VIDEO

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Met fotoboek terug naar het massatoerisme in Geulstadje VIDEO

Zaterdagmiddag 11 december 2021 presenteerde schrijver en geboren Valkenburger Hans Hoenjet zijn fotoboek ‘De Gezichten van Valkenburg’ uit de periode 1949 tot 1984. Of zoals Hoenjet het zelf beschrijft: “Aan de ene kant het vulgaire beeld, aan de andere kant het idyllische van Valkenburg in beeld gebracht.” Hij heeft foto’s gepubliceerd die uit afkomstig zijn uit archieven van instellingen en uit privé-archieven. Hoenjets keuze is gericht op de toeristen die door de jaren heen het Geulstadje bezochten. Het genre heet straatfotografie, die door Els van der Elsken uit Amsterdam groot is gemaakt.

Van geëlektrificeerde trein tot thermaal water
“Het idee ontstond jaren geleden,” legt Hans Hoenjet aan zijn gehoor in de Valkenburgse bibliotheek uit. “De opkomst en bloeiperiode tussen 1949 en 1984 is anders in beeld gebracht dan tot nu toe gebeurde. Van de eerste geëlektrificeerde trein die arriveerde bij het station in Valkenburg tot de komst van Thermae 2000 in 1984 op de Cauberg. De eerste stap van het kwaliteitstoerisme deed zijn intrede in het stadje.”

Lange dagen in de horeca
Burgemeester Daan Prevoo ontving het eerste exemplaar uit handen van Hoenjet. Prevoo typeerde het boek als ‘de veranderde gezichten van Valkenburg’. “Het zijn andere beelden van een vervlogen tijd,” aldus de burgemeester, die in zijn jeugdjaren werkzaam was als afwashulp en leerling kok (“ik mocht het frituurvet aanzetten”, red.) in een horecagelegenheid aan de Neerhem. “Ik heb met eigen ogen gezien hoeveel mensen Valkenburg in begin jaren 70 het stadje bezochten. Lange werkdagen van ’s morgens 9 uur tot middernacht waren normaal. En soms nog later als er nog een groep de zaak bezocht en nog iets wilde eten. Daar heb ik wel mijn saxofoon aan te danken, het jaar later mijn eerste racefiets en stereotoren.” Vanaf half maart is in het Museum van Valkenburg een expositie over het fotoboek te zien.

Foto en video Fons Winteraeken, TV Valkenburg