Lezing over de geschiedenis van het wielrennen

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Lezing over de geschiedenis van het wielrennen

Hoe is het wegwielrennen in Limburg zo populair geworden? Daarover gaat de lezing op woensdag 12 oktober om 20:00 uur in café Aan de Kirk in Sibbe. Iedereen is van harte welkom. Een vrije gave op op prijs gesteld.

Periode tussen 1920 tot 1950
De meeste aandacht zal uitgaan naar de periode tussen 1920 en 1950. Interessant is in deze periode vooral de afwijking van het algemene Nederlandse patroon. Tot verdriet van wielerliefhebbers, en anders dan in ons omringende landen, waren wegwedstrijden in deze periode in Nederland in principe verboden. Alleen het Ministerie van Verkeer en de Provincie konden ontheffing van het verbod verlenen. Gebeurde dat inderdaad in Limburg? Wat was de rol van de burgemeesters? En van machtige regionale spelers als de Roomskatholieke kerk en de mijndirecties? En wat betekende de opkomst van de NSB en van het Duitse regime tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Deze vragen komen o.a. aan bod in de lezing die wordt verzorgd door Dr. Manuel Stoffers, fervent fietser en als historicus en universitair docent verbonden aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

Foto’s Kring Valkenburg & Heuvelland van het LGOG