Kunst van Jo Havenith bij Burgemeester Quicx in Houthem

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Kunst van Jo Havenith bij Burgemeester Quicx in Houthem

In de kasteelhoeve bij Château St. Gerlach (Burgemeester Quicx) is momenteel de expositie ‘Toscane in Limburg’ te zien van de in Elkenrade woonachtige kunstenaar Jo Havenith.

Jo Havenith

Technieken
Jo Havenith put inspiratie uit zijn reizen naar Toscane, de Italiaanse Renaissance, het Zuid-Limburgse landschap en de Limburgse cultuur. Hij legt duidelijke verbanden tussen de landschappen in beide landen. Daarnaast geeft hij in zijn werk met overgave de mens om hem heen, in allerlei omstandigheden op papier en doek, een plek.
Tijdens zijn artistieke zoektocht is hem duidelijk geworden dat de toepassing en verwerking van materialen oneindig zij. De kern van zijn kunst is het voortdurend verwerken van verscheidene materialen. Zo gebruikt hij o.a. de speciale frescotechniek, een moeilijke en tijdrovende schildertechniek, die nog niet veel kunstenaars beheersen.

Stijl
Havenith laat een natuurlijke, figuratieve stijl samenvloeien met een meer interpretatieve, geabstraheerde werkwijze. Deze is te herkennen in afwisselingen tussen sterk kleurgebruik, spontane lijnvoeringen en drukke excentrische of juist geometrische composities. In de diverse uitingen van zijn teken/schilderkunst wordt soms de snelheid van de actie van hetgeen hij waarneemt belangrijk en tegelijkertijd of daarna voeren rust en kalmte de boventoon.

Boek
Havenith heeft ook het boek ‘Toscane in Limburg’ uitgegeven. Het is een uiting in woord en beeld van de relatie van zijn geliefde Toscane met Limburg. Dit thema komt terug in zijn schetsen, bronzen beelden, keramiekbeelden, olieverven, en glasschilderkunstwerken.

Veelzijdig
De expositie van Jo Havenith bestaat uit schilderijen, tekeningen, gouaches, fresco’s op panelen en gebrandschilderde glasplaten. Op die manier wordt de veelzijdigheid van de kunstenaar duidelijk getoond. De expositie is te zien tot en met 31 december 2021 en is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van Burgemeester Quicx.

Meer info:
https://www.oostwegelcollection.nl/chateau-st-gerlach/themas/expositie-burgemeester-quicx/

https://www.johavenith.nl/