Interessante lezing over De Sphinx en Maastricht

Voorpagina » Nieuws » Interessante lezing over De Sphinx en Maastricht

Op zondag 16 juni om 11 uur vertelt historicus en journalist Caspar Cillekens in Museum Valkenburg aan de hand van 51 foto’s, cartoons en grafieken over de sociale en economische geschiedenis van De Sphinx. Na de lezing kunt de tentoonstellingen in het museum bezoeken. Om 14.30 uur kunt aansluiten bij de rondleiding van Tom Cremers over de ‘Pracht en praal van Regout’.

Beginnend bij oprichter Petrus Regout tot aan de sluiting van de fabriek aan de Beatrixhaven in 2009. Het zwaartepunt van de lezing ligt op de periode 1890-1980 waarin de publieke opinie in Maastricht over De Sphinx , die vanwege de kinderarbeid in de 19e eeuw al niet best was, alsmaar negatiever werd. Na de oorlog stond bij menige aardewerker de ervaring uit de crisisjaren dertig, toen honderden arbeiders ontslagen werden en oudere werknemers plaats moesten maken voor jongeren, nog vers op het netvlies. De Sphinx bleef lange tijd een paternalistisch geleid bedrijf. Moderne inzichten over personeelsbeleid braken pas na de Tweede Wereldoorlog door. Bij een onderzoek dat het bedrijf liet doen naar zijn imago rond 1950 kwam De Sphinx als slechtste onderneming in Maastricht naar buiten. In 1965 was de mening over het bedrijf niet veel beter. De Sphinx deed wel pogingen om het tij te keren, maar dat was allemaal rijkelijk laat en te weinig.

U kunt zich aanmelden voor deze lezing door een mail te sturen naar: 

reserveer@museumvalkenburg.nl met vermelding van de lezing, uw naam en het aantal personen. U kunt uw aanmelding ook doorgeven aan de balie.