Ingezonden brief fietspad Ingendael van bewoners Strabeek

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Ingezonden brief fietspad Ingendael van bewoners Strabeek

De redactie van TV Valkenburg ontving van bezorgde bewoners in Strabeek en Houthem een schriftelijke reactie over het mogelijk af te sluiten fietspad in Ingendael. TV Valkenburg plaatst de reactie integraal.
————————–
Aan: College van B&W Gemeente Valkenburg a/d Geul
Valkenburg 11-04-2022

Geacht College,
Tot onze grote schrik lazen wij op tv Valkenburg dat een klankbordgroep van omwonenden een plan heeft opgesteld om het Ingendael anders in te richten. Zelf woon ik al 54 jaar direct aan het Ingendael en maak ik er dagelijks gebruik van. Zowel te voet als met de fiets. Mijn vrouw is minder valide en daardoor afhankelijk van een scootmobiel of van een rolstoel. Op dagen dat ze zich goed voelt gebruikt ze deze route om via de Plenkert naar Valkenburg te gaan. Het is een hele mooie route zonder obstakels en bovendien is het de kortste weg. Op de openbare weg voelt ze zich niet zeker tussen het overige verkeer.

Voordat mijn vrouw ernstig ziek werd heb ik mij nooit gerealiseerd hoeveel obstakels je tegenkomt als je met scootmobiel, rolstoel of rollator onderweg bent. Je gaat het pas beseffen als je het meemaakt. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat men dit over het hoofd heeft gezien. Het is echter triest dat men op een goed gangbare weg hindernissen gaat bouwen (klappoortjes plaatsen en roosters weghalen) zodat ze niet meer zelfstandig naar Valkenburg kan. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mijn vrouw maar ook voor veel bewoners en bezoekers van Adelante en Ronald McDonald Kindervallei.

De huidige fietsroute loopt niet door maar in principe aan de rand van het prachtige natuurgebied waar gelukkig steeds meer wilde dieren komen die er vroeger niet waren. Meestal is het er niet erg druk. Alleen op piekmomenten b.v. op een zonnige zondagmiddag kan het er wel eens druk worden. De wilde dieren hebben zich dan al lang teruggetrokken verder het natuurgebied in. Als we het milieu een plezier willen doen dan moeten we het fietsgebruik juist bevorderen i.p.v. het opwerpen van blokkades en het maken van omwegen.

Als wij vaker op een meestal zonnige middag (piekmoment) naar Tivoli gaan lunchen hebben wij ook nooit problemen gehad met wandelaars en fietsers. Het is een kwestie van een beetje rekening met elkaar houden. Bovendien zijn er al genoeg wandelpaden zoals langs de Geul, door het bos en dwars door het Ingendael die alleen voor voetgangers toegankelijk zijn. Het lijkt mij dan ook verstandig om de situatie of te verbeteren door het pad tussen Tivoli en het bruggetje aan te passen (breder te maken of te scheiden) of om de situatie te laten zoals hij is. Dat is namelijk zo slecht nog niet

Nu heeft een klankbordgroep een plan opgesteld waar wij ons niet in kunnen vinden. Nu blijkt dat er nog veel meer weerstand is vanuit ander groepen zoals o.a. de ouders van schoolgaande kinderen, de fietsersbond en de mindervaliden. Het is vaag en niet transparant hoe deze klankbord groep tot stand is gekomen en wie er in zitten. Men werpt zich op als vertegenwoordiger van de omwonenden van het Ingendael. Maar dat is dus niet het geval. Wij en ook andere omwonenden hebben niet de kans gekregen om input te geven aan of invloed uit te oefenen op de plannen. Sterker nog, wij wisten nergens vanaf. Wij mogen alleen de puntjes op de i zetten.

Ik maak dan ook bezwaar tegen de manier waarop de besluitvorming tot stand dreigt te komen. Het gebeurd op een niet democratische manier. Er is geen openbare discussie/vergadering, zoals b.v. een dorpsraad, tot stand gekomen. Ook is er niet of onvoldoende gecommuniceerd met de omwonenden. Zelfs de gemeenteraad wordt overgeslagen. Het lijkt mij dan ook verstandig om een nieuw klankbord op te stellen die breder wordt gedragen in de samenleving en om dit plan dan voor te leggen aan de raad zodat zij daar een beslissing over kunnen nemen. We zijn toch niet voor niets gaan stemmen ?

Graag vernemen wij hoe het college dit verder oppakt.
Met vriendelijke Groet,
Bewoners Strabeek, Houthem
———————————
De redactie van TV Valkenburg neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze ingezonden brief. TV Valkenburg geeft kijkers de mogelijkheid om hun mening weer te geven en plaatst uitsluitend de inhoud van de brief.

Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg