Idee: Murals op pilaren dalviaduct Valkenburg + POLL

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Idee: Murals op pilaren dalviaduct Valkenburg + POLL

Thomas Brune van het CDA heeft een idee gelanceerd om murals aan te brengen op de pilaren van de A79 in Strabeek. “Het is een grijze dalbrug waar veel bewoners, bezoekers en toeristen Valkenburg aan de Geul binnenrijden. Een mooie plek,” aldus Brune, “Hier ligt een kans om een bovenregionaal architectonisch kunstwerk in de kijker te zetten.”

Subsidie

Brune zegt dat er voldoende gemeentelijke en provinciale subsidies zijn om zijn plan te realiseren. Wethouder Vankan heeft inmiddels overleg gehad met portefeuillehouder Bisschops; beiden zien mogelijkheden. Vankan wil hiervoor zijn contacten bij Rijkswaterstaat inschakelen.

Murals

Het muralisme is afkomstig uit de revolutie begin 1900 in Mexico en is een onderdeel van de schilderkunst. Het proletariaat had behoefte aan revolutionaire opvoeding en de republiek had behoefte aan geschilderde voorbeelden. Schilders gingen dus de klassenstrijd uitbeelden, voor het volk dat amper kon lezen en schrijven, in enorme muurschilderingen. De schilderingen noemen we Murals. (bron: wikipedia)

Tegenwoordig staan murais bekend als Streetart en vinden we ze in veel steden, op grote lege muren aangebracht. Ook dichtbij in Heerlen zijn veel murals te bewonderen.

Let op: Er is staat een poll in dit bericht, ga naar onze website om hier aan deel te nemen.

Stemmen via onze apps kan alleen via onze website.