HOVO-lezingen in Museum Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » HOVO-lezingen in Museum Valkenburg

Naast een zeer uitgebreid expositieprogramma organiseert Museum Valkenburg regelmatig interessante lezingen. Komend jaar zullen in het museum ook HOVO-lezingen plaatsvinden. HOVO is een onderwijsinstelling die cursussen en lezingen organiseert op academisch niveau, voor iedereen die zich wil verdiepen in kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. 

Op zondag 2 juni vindt om 11 uur de 2 uur durende lezing van Drs. Ineke Beeling van HOVO plaats. De titel van haar lezing is: ‘Van Kasteel Valkenburg tot Kasteel Vaeshartelt, bijzonderheden van Limburgse kastelen’.

De Limburgse kastelen hebben een aantal bijzondere, regionale kenmerken. Van ‘s lands enige hoogteburcht in Valkenburg tot de eigen varianten op de renaissance, de rococo en het laat 18e eeuwse neo classicisme.  Voorbeelden van de “Maaslandse” renaissance zijn kasteel Eijsden en in kasteel Hoensbroek. Het “motif perspectif”, een bijzonder regionaal rococo ornament ontdekt men in kasteel Hillenraad en in Maastricht en omgeving. De architect Mathias Soiron (Maastricht 1748 – Maastricht 1834) drukt zijn stempel op de bouwkunst van de late 18eeeuw. Dit zien we onder andere in kasteel Meerssenhoven. Meerssenhoven behoorde in de 19e eeuw tot de collectie landhuizen en kastelen van ’s lands eerste industrieel Petrus Regout.

Deze lezing biedt een verdieping op Regout’s verzameling van kastelen en landhuizen en geeft meer achtergrond voor het bekijken van andere Limburgse kastelen. Na de lezing kunnen de deelnemers het museum bezoeken met onder meer een expositie met prachtige litho’s van kastelen: ‘ Pracht en Praal van Petrus Regout’.

Mevrouw Beeling is kunsthistoricus en is gespecialiseerd in historische binnenruimten en adviseur voor restauraties, reconstructies en herinrichtingen van interieurs van monumenten.

U kunt zich aanmelden voor deze lezingen door een mail te sturen naar: 

reserveer@museumvalkenburg.nl met vermelding van de lezing uw naam en het aantal personen.