Foto’s oet de ouw doas Vilt – Boerderij ’t Höfke 2

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Foto’s oet de ouw doas Vilt – Boerderij ’t Höfke 2

Afgelopen zondag presenteerde wij foto met de oproep om ons te mailen indien u meer informatie had over de foto. Hierop ontvingen wij onderstaande mail van Maurice Stevens uit Landgraaf waarvoor onze dank.

Boerderij Het Hofke Vilt

Bij het zien van de foto van boerderij ’t Höfke te Vilt viel mij meteen op dat het mogelijk een foto van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) betreft. Hun beeldbank (met onderstaande link voor Vilt) bevat een enorme hoeveelheid foto’s en andere informatie.

https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/component/searchall/result?trefwoord=Vilt

Na kort zoeken kwam ik al snel bij de bewuste foto uit, met bijgevoegde informatie. Nog mooier was de plattegrond van deze boerderij voorzien van enkele notities. Volgens het RCE dateert de opname van 26 augustus 1927 (notitie op plattegrond) en betreft het de boerderij van een zekere Jan Duijzings. Mogelijk is dit Duizings-Knops (volgens een aantekening op de plattegrond).

Er is in Hulsberg op 9-11-1922 een huwelijk gesloten tussen Joannes Duijzings, dienstknecht, geb. Berg en Terblijt ca. 1894, (zoon van Martinus Duijzings en Maria Hubertina Huinen), en Catharina Elisabeth Knops, geb. Valkenburg ca. 1900.

Helaas is mijn kennis van de voormalige gemeente Berg en Terblijt beperkt tot dat deel wat in 1940 bij Valkenburg is gevoegd. Waar precies Vilt 197 is, kan ik dan ook helaas niet beantwoorden. Ik heb niet de beschikking over de relevante Bevolkingsregisters. Een ander probleem bij het vaststellen van een adres is het feit dat de huisnummering in de loop der tijden is veranderd omdat er meer huizen in het dorp werden gebouwd.
De telling voor Berg en Terblijt begon ergens in het westen (bij de Rasberg) met nummer 1 en liep op tot het hoogste nummer ergens in de Plenkertstraat in Valkenburg. De zuidzijde van deze straat behoorde tot 1940 bij de gemeente Berg en
Terblijt.