Foto’s oet de ouw doas – vijf kalkbranderijen in Schin op Geul

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Foto’s oet de ouw doas – vijf kalkbranderijen in Schin op Geul

In samenwerking met de Heemkundevereniging Schin op Geul publiceert TV Valkenburg foto’s uit de zogenoemde oude doos. De foto’s zijn door John van Weersch (voorzitter van de vereniging) aangeleverd. Deze keer een foto van de Kalkbranderijen Vereenigden Kroongroeven NV.

Vijf branderijen
Gedurende de Eerste Wereldoorlog stagneerde de invoer van gebrande kalk uit België en Duitsland. Om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen brak een kalkkoorts uit. Grond- en kalkprijzen stegen tot het viervoudige. Rond 1918 waren in Schin op Geul vijf kalkbranderijen gevestigd. Dat waren de kalkbranderij op de Sousberg, bij Engwegen, in Walem plus de Kalkbranderijen Vereenigden Kroongroeven NV en Kalkbranderij Filippo langs het spoor bij de Schaelsberg.

Verkoop
Ondanks de grote vraag naar kalk in eigen land slaagden de ondernemers er niet in een goede kwaliteit te leveren. Toen de oorlog was afgelopen en de Duitse en Belgische industrie weer goede kalk leverde via prima transportverbindingen, moesten de Limburgse branderijen al snel de concurrentiestrijd opgeven. De zeer goed geoutilleerde kalkbranderij Kroongroeven is maar 5 jaar actief geweest. Op 28 juli 1921 werden de eigendommen openbaar verkocht.