Expositie ‘Uit liefde voor het kind’ in Houthem

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Expositie ‘Uit liefde voor het kind’ in Houthem

In de kersttijd waarin het kind centraal staat, vindt in het Heiligdom St Gerlach te Houthem de expositie ‘Uit liefde voor het kind’ plaats. Monique Derwig en Jos Smeets, beiden woonachtig in Valkenburg, werken samen in deze dubbelexpositie. Monique toont haar aquarellen gecombineerd met etnografische kinderkleding en Jos laat ons genieten van de verzameling kerststallen.

Monique Derwig
De passies in het leven van Monique Derwig – reizen, andere culturen, alles wat handen maken kunnen, kinderen en fotografie – worden gecombineerd in haar verzameling etnografische kinderkleding en zijn verweven in haar aquarellen. Haar verzameling, die momenteel uit meer dan 700 kledingstukken bestaat, groeit nog steeds. In december 2016 publiceerde zij haar boek ‘Fascinating children’s hats’. Het boek vormt een hommage aan de vrouwen, die de mutsjes maakten en aan de diversiteit van culturen. Tijdens deze expositie combineert zij haar aquarellen met traditionele kinderkleding uit Vietnam, Pakistan, Peru, Nepal, Papoea Nieuw-Guinea, Tibet, India en China. Kleding met zoveel liefde gemaakt voor het kind. Het grote vakmanschap van de vrouwen is te bewonderen in de vele kledingstukken maar wordt ook geïllustreerd door video’s, die via QR-codes/WIFI tijdens de expositie te bekijken zijn.

Kerststallen
De verzameling kerststallen is van Gerdie Smeets-Mulders, de overleden vrouw van Jos Smeets. Zij verzamelde mooie kerststallen tijdens de vele reizen over de hele wereld die ze tezamen met haar man maakte. Jos Smeets wil de vele kerststalletjes van zijn overleden vrouw onderbrengen bij andere liefhebbers of verzamelaars, die ze aan hun verzameling kunnen toevoegen. Het is geen verkoop maar tegen een vrije gift voor Global Exploration (‘Scholen voor scholen projecten’ voor kinderen waar ook ter wereld), kunnen bezoekers tegen elk aannemelijk bod in het bezit komen van een kerststal. Deze kunnen na de tentoonstelling worden opgehaald.

Bezoeken
Deze tentoonstelling kunt u vanaf nu bezoeken in Heiligdom St Gerlach te Houthem en duurt tot 17 januari 2021, maandag t/m zaterdag van 10.00 – 16.00 uur, zondag vanaf 10.30 – 16.00 uur. Op beide kerstdagen en op nieuwjaarsdag zijn de openingstijden gewijzigd, informeer hiernaar via 06 1530 4492.
Er is geen entree. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van het heiligdom wordt zeer gewaardeerd.